HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Uitnodiging boekvoorstelling 45 jaar Elcker-Ik
Uitnodiging boekvoorstelling 45 jaar Elcker-Ik PDF Afdrukken E-mail
Image

U bent vriendelijk uitgenodigd op de voorstelling van het boek Elcker-Ik. 45 jaar sociale actie op zondag 25 oktober in Antwerpen. Het boek is voor een groot deel  gebaseerd op archieven die zich in Amsab-ISG bevinden. 

Auteur Walter Lotens bracht tijdens zijn onderzoek voor het boek heel wat tijd door in de leeszaal van Amsab-ISG. Nogal vanzelfsprekend, want  de archieven van de Elcker-Ik-centra in  Antwerpen, Leuven en Turnhout worden hier bewaard. Dat deze archieven juist bij Amsab-ISG een onderkomen vonden, is geen verrassing.

In de nasleep van de woelige jaren 1960 werd in 1970 in Antwerpen een hogeschool voor het gewone volk opgericht, de Volkshogeschool Elcker-Ik Antwerpen. Door het succes ervan kreeg het initiatief al snel navolging en werden er in verschillende steden gelijknamige centra opgericht. In 1978 erkende de Vlaamse overheid Elcker-Ik als vormingsinstelling, wat de deur naar subsidies openzette. Daardoor konden de eerste vrijgestelden aan de slag. De werking verschoof geleidelijk van een eerder marginaal radicaal-links perspectief naar een verruimd aanbod met meer algemene vormende cursussen. In 2004 gingen de Elcker-Ik-centra op in de nieuwe organisatie Vormingplus, als gevolg van een nieuw decreet van de Vlaamse overheid dat alle bestaande gesubsidieerde vormingsinstellingen verplichtte te fusioneren om het bestaande vormingsaanbod beter te verspreiden over Vlaanderen. Enkel Elcker-Ik Antwerpen besloot toen – tot op de dag van vandaag – een onafhankelijke koers te blijven varen.

Programma boekvoorstelling

15.00 u.:  
Deuren

15.15 u.:
Guy Poppe interviewt volgende gasten, in deze volgorde.

Walter Lotens en Stefaan Vermeulen (auteurs), Hugo Ongena (medeoprichter van Elcker-Ik),               
Mieke Vogels, Ferre Wijckmans
Stijn Oosterlinck

17.00 u.:   
Walter Lotens, Jos Geysels, Kim Christiaens
Gert Van Overstraeten (Amsab-ISG)
Yaël Brackin (coördinator Elcker-Ik)
Ludo Abicht
Dirk Barrez
Wouter Hillaert
 
Vanaf 15 u en tijdens de pauze wordt telkens de helft van de Elcker-Ik-documentaire van Tim Knaeps op groot scherm vertoond. Er zijn hapjes en drankjes.

Praktisch 

Zondag 25 oktober vanaf 15 u    

Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31, Antwerpen