HOME arrow ONDERZOEK arrow Conferentie over '68 en activisme in de jaren 1960
Conferentie over '68 en activisme in de jaren 1960 PDF Afdrukken E-mail
Image Op 13 en 14 februari 2016 wordt in Norwich (UK) een conferentie georganiseerd over de gebeurtenissen van Mei 68 en de bredere context van linkse activisten en sociale bewegingen in dat decennium. De Call for Papers werd zopas gelanceerd.

De University of East Anglia (Norwich), het tijdschrift Socialist History en het Institute of Working Class History (Chicago) roepen onderzoekers op om bijdragen in te zenden voor de conferentie Before ’68: The Left, activism & social movements in the long 1960s in februari 2016. Je vindt de Call for Papers hier.

De gebeurtenissen van 1968, vooral in Frankrijk, hebben een mythische status bereikt in het collectieve geheugen. Recent hebben historici geprobeerd om Mei 68 te ontdoen van zijn legendarische reputatie, vooral door in te zoomen op de minder glamoureuze gebeurtenissen elders in de wereld en door de gebeurtenissen te kaderen in de langere geschiedenissen van links activisme, zoals de antikoloniale beweging of de arbeidersstrijd.

Thema's die aan bod kunnen komen zijn: vredesbeweging, demonstraties, antikoloniale politiek, de arbeidersbeweging, nieuwe sociale bewegingen, extreemlinkse bewegingen, solidariteitscampagnes, de holebibeweging, feminisme, enzovoort. Papers moeten in het Engels zijn, tussen 5000 en 10.000 woorden. Een selectie verschijnt later als een speciaal nummer van Socialist History. De conferentie is gratis, maar registratie vooraf is nodig.