HOME arrow ONDERZOEK arrow IALHI-conferentie 2015 rond migrantengeschiedenis
IALHI-conferentie 2015 rond migrantengeschiedenis PDF Afdrukken E-mail
Image De International Association of Labour History Institutions (IALHI) wijdt zijn jaarlijkse bijeenkomst in september in Edingburgh aan het thema ‘Global Connections in Labour History: Collecting and Discovering Migrant Workers’ Heritage’.

IALHI is de wereldwijde koepel van archieven voor sociale geschiedenis en wordt momenteel geleid door Amsab-directeur Geert Van Goethem. De 46e jaarlijkse dag van IALHI vindt dit jaar plaats van 16 tot 19 september in Edinburgh, waar we te gast zijn bij de National Library of Scotland.

Er is eerst de gebruikelijke algemene zitting van de associatie, waar Geert Van Goethem onder meer zal spreken over het projectvoorstel rond migrantengeschiedenis MiMakE dat dit jaar werd ingediend bij het onderzoeksfonds van de EU Horizon 2020. Afelonne Doek (IISG) en Donald Weber (Amsab-ISG) zullen het hebben over het lopende Europese project Europeana DSI, waaraan een aantal IALHI-leden deelnemen.

Maar het grootste deel van de vierdaagse conferentie wordt ingenomen door een historische conferentie over erfgoed van migrantenarbeiders, die uiteenvalt in twee sessies. De eerste sessie, Collecting and Documenting Strategies, wordt ingeleid door keynote speaker Leo Lucassen (IISG, Amsterdam) en behandelt vooral problemen en strategieën om materiaal en getuigenissen te verzamelen. De tweede sessie richt zich naar de levensverhalen van migrantenarbeiders. Keynote speaker is Sue Morrison (Scottish Oral History Centre, Glasgow). Klik hier voor het volledige programma.

Het op de voorgrond brengen van het migratiethema illustreert de steeds maar uitdeinende werking van vele IALHI-leden. Steeds meer instituten beperken zich niet meer tot de traditionele 'oude' en 'nieuwe' sociale bewegingen ? van socialistische vakbonden tot hedendaagse milieuactivisten ? maar nemen het migratiethema erbij, een thema dat de klassieke collecties vaak doorsnijdt op een manier die ongewoon en verfrissend is voor de archivisten. Door enkele eminente onderzoekers op de sprekerslijst te zetten, benadrukt IALHI ten slotte ook het voornemen om de projecten van de associatie nauwer te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek.