HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Belgian refugees 14-18
Belgian refugees 14-18 PDF Afdrukken E-mail
Image In het kader van het project 'Aan de slag over het kanaal. Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WOI', verzamelen wij getuigenissen en foto's op belgianrefugees14-18.be

Ze waren met velen, de Belgen die vluchtten bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Jong en oud, man en vrouw, arm en rijk, burger en arbeider, stedeling en buitenmens, dromden samen op de wegen, in de stations en in de havens met één doel: ontsnappen aan de vlug optrekkende Duitse troepen. Eind 1915 waren er in Engeland al een kwart miljoen vluchtelingen, 95 procent was Belg. Ter vergelijking: eind juni 2015 publiceerde MO* cijfers van het aantal Syrische vluchtelingen: het waren er toen, na vier jaar oorlog, 232.845 in alle 28 EU-lidstaten samen.

Het verleden herhaalt zich nooit, de context waarin fenomenen zich voordoen is altijd anders. Maar de manier waarop de vluchtelingen toen ontvangen werden, werk zochten, zich probeerden aan te passen, de kleine en grote ergernissen bij de Engelsen en de Belgen, maar ook hoe gewoontes en gebruiken van elkaar werden overgenomen, tonen dat er toch veel gelijkenissen zijn met vandaag.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis coördineert dit internationaal cultureel erfgoedproject dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid. Het wordt mee gedragen door een aantal toonaangevende internationale partners. Voor Engeland zijn dat: het Imperial War Museum, het University College London, de Women’s Library van de London School of Economics en het People’s History Museum in Manchester. In Vlaanderen zijn In Flanders Fields Museum, Red Star Line Museum, Koninklijke Bibliotheek België, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen onze partners.

Zie: www.belgianrefugees14-18.be

Voor meer informatie, contacteer: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

 

Belgische vluchtelingen 1914-1918 from Amsab-ISG on Vimeo.