HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Denise De Weerdt overleden
Denise De Weerdt overleden PDF Afdrukken E-mail
Image Met dankbaarheid en diep respect nemen we afscheid van dr. Denise De Weerdt (°1930). Zij was van bij het begin lid van de raad van bestuur van Amsab-ISG en is altijd heel nauw verbonden gebleven met onze instelling.

Denise was licentiate geschiedenis en doctor in de Letteren en Wijsbegeerte, groep Geschiedenis (RUG). Na enkele jaren in het onderwijs, ging ze in 1958 als stagiaire aan de slag bij de Koninklijke Bibliotheek van België, waar ze tot 1991 bleef. Zij doctoreerde in 1968 en werd in 1971 afdelingshoofd. Vanaf 1 september 1990 was zij hoofdconservator ad interim.

Ze was medeoprichter van het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum Fonds Suzan Daniel, waar ze tot 2011 medebestuurder bleef. Daarnaast was ze van 2000 tot 2011 als vrijwillige kracht aan de slag bij Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. 

Denise werd vooral bekend met haar boek En de vrouwen? Vrouw, vrouwenbeweging en feminisme in België, 1830-1969 (1980). Ze was dan ook dé pionier van de gendergeschiedenis in België. Ook over de geschiedenis van de socialistische beweging en over het bibliotheekwezen publiceerde zij verschillende boeken en talloze bijdragen in tijdschriften. In 2007 gaf Amsab-ISG haar memoires uit: Mijn waarheid: herinneringen aan een Gentse jeugd, 1930-1958. Daarin vertelt ze op een hilarische, maar ook soms ontroerende manier over haar jeugdjaren en haar eerste liefdes, en over haar loopbaan voor ze naar de Koninklijke Bibliotheek trok. Met de zelfrelativering die haar zo eigen was, vergeleek ze haar verhaal met een stationsromannetje, met een ‘eind goed al goed’.