HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Odis in een nieuw kleedje
Odis in een nieuw kleedje PDF Afdrukken E-mail
Image Trouwe gebruikers hebben het misschien al gemerkt: sinds kort is de publiekscatalogus van ODIS, de onlinedatabank over de geschiedenis van het middenveld, volledig vernieuwd. 

De voorbije jaren werd dankzij een subsidie van de Herculesstichting, het Vlaams agentschap voor onderzoeksinfrastructuur, een nieuwe, meertalige en multicontextuele ODIS-databank uitgebouwd. In het najaar van 2013 werd de invoeromgeving van dat apparaat al in gebruik genomen. Met de lancering van de publiekscatalogus, is de overstap van de oude naar de nieuwe ODIS nu volledig afgerond.

ODIS wordt gebruikt door een breed netwerk van partnerinstellingen en wordt ingeschakeld in tal van erfgoed- en onderzoeksprojecten in binnen- en buitenland. De databank bevat momenteel meer dan 203.000 steekkaarten. Ongeveer 43% daarvan kan geraadpleegd worden via de publiekscatalogus, die in 2014 ruim 145.000 unieke bezoekers telde. Net als in de oude ODIS kunnen steekkaarten over organisaties, personen, publicaties en archieven opgezocht worden. Daarnaast is het voortaan mogelijk om gebouwen, families en gebeurtenissen te registreren in ODIS. In de toekomst zullen meer en meer van die steekkaarten eveneens raadpleegbaar worden. Een toenemend aantal records zal op termijn bovendien ook in het Engels beschikbaar zijn.

Via de zoekbox op de homepage, kunt u de inhoud van de publiekscatalogus snel doorzoeken. U kunt kiezen voor een eenvoudige (zoeken op namen/titels) of een volledige zoekactie. Meer geavanceerde zoekopties staan eveneens ter beschikking. De nieuwe uitvoerformaten bieden een overzichtelijke presentatie van de inhoud van steekkaarten. Met enkele muisklikken bepaalt u hoe u de in tabellen gepresenteerde gegevens gerangschikt wil zien. Vaak kunt u doorklikken naar andere steekkaarten in de databank. Daarnaast biedt ODIS een toenemend aantal koppelingen met externe databanken en catalogi aan. De rechtstreekse URL’s bovenaan de uitvoerformaten laten toe om duurzame links naar steekkaarten te leggen.

Met de nieuwe ODIS-publiekscatalogus hopen we onderzoekers en erfgoedgeïnteresseerden nog beter te ondersteunen. De zoek- en uitvoeropties worden in de toekomst bovendien verder verfijnd en uitgebreid. Met al uw vragen, opmerkingen en suggesties, kunt u alvast terecht op www.odis.be of rechtstreeks mailen naar  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken