HOME arrow ONDERZOEK arrow Lezing in Boedapest over internationale arbeid
Lezing in Boedapest over internationale arbeid PDF Afdrukken E-mail
Image      Op 16 februari geeft Geert Van Goethem, directeur van Amsab-ISG, een lezing aan de Central European University in Boedapest (Hongarije) over Worlds of Labour: International Trade Unions in a Globalizing Economy.

De ongelijke verhouding tussen kapitaal en arbeid is vandaag opnieuw een actueel onderwerp van intellectueel en politiek debat. We kunnen moeilijk voorbij de vaststelling dat actoren die arbeid vertegenwoordigen, het moeilijk hebben. Dat geldt op nationaal en regionaal vlak, maar misschien nog meer op globaal. In het lijstje van mensen die onze geglobaliseerde samenleving sturen, staan geen namen van vertegenwoordigers van de World of Labour. Dat was ooit anders.

In deze lezing willen we even terugblikken. We introduceren de transnationale actoren van arbeid, bekijken hun ontstaan en geschiedenis, ideologie en praktijk, belang en impact. We hanteren hierbij een langetermijnperspectief vanaf het laatste kwart van de 19e eeuw en leggen een bijzonder accent op de periode van beide wereldoorlogen. We bekijken ook hoe de World of Labour een plaats zocht en bevocht binnen het groeiend netwerk van globale machten en welke factoren hebben bijgedragen tot succes of falen. Nationalisme en internationalisme zijn de centrale begrippen in dit verhaal van de moeizame zoektocht van de World of Labour naar een evenwicht tussen het verdedigen van lokale belangen en het verwerven van globale invloed.

Klik hier voor meer info