HOME arrow COLLECTIE arrow Fototentoonstelling voedselhulp tijdens WO I
Fototentoonstelling voedselhulp tijdens WO I PDF Afdrukken E-mail
Image De tentoonstelling in de gangen van Amsab-ISG met foto's van de voedselbedeling in Brussel tijdens WO I wordt gesmaakt. Kom gerust eens langs !  

Het archief van Camille Huysmans (1871-1968) bevat een interessante reeks foto’s van de voedselbedeling in Brussel tijdens  WO I.  Een selectie daarvan kan je komen bekijken in de gangen van Amsab-ISG.

 

De voedselschaarste was vanaf het begin van de bezetting een groot probleem. Als bezet gebied werd ons land getroffen door de Britse economische blokkade tegen Duitsland. De invoer van levensmiddelen stopte en de binnenlandse productie was lang niet voldoende om het dichtbevolkte land te voeden. De opeisingen van de Duitsers deden de voorraden zienderogen slinken.
De lokale besturen waren zelf verantwoordelijk voor de bevoorrading van de bevolking. De gemeentebesturen moesten het aanwezige voedsel opeisen of hun eigen budget aanspreken om extra voedsel aan te kopen. Het belangrijkste hulpcomité was het Brusselse Centraal Hulp- en Voedselcomité, dat eind augustus 1914 werd opgericht. De industrieel Ernest Solvay en Brusselse burgemeester Adolphe Max kregen daarvoor financiële steun van de twee grootste bankinstellingen van de hoofdstad, de Société Genérale en de Nationale Bank. Andere plaatselijke comités, die moeilijk het hoofd boven water konden houden, vroegen op hun beurt hulp aan het Brusselse comité.
Al snel bleek dat er een nationale structuur nodig was. Op 29 oktober 1914 werd het Nationaal Hulp- en Voedingscomité opgericht met vertegenwoordigers uit elke provincie. Dat groeide uit tot de motor achter de hulpverlening in België en bestond uit twee grote afdelingen: een eerste voor voedselbevoorrading en -verdeling en een tweede voor hulpverlening aan vluchtelingen, daklozen, werklozen en oorlogswezen. Het comité telde ongeveer 125.000 medewerkers.

 

foto_voedselbedeling.jpg

De foto’s met onderschriften die we hier op flickr tonen zijn van het Centraal Hulp- en Voedselcomité in Brussel en geven een mooi beeld van hoe dat precies werkte.

Brussel Deze Week (pdf) wijdde een mooi artikel aan deze collectie.