HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow KahaaniVertelling over Jean Jaurès
KahaaniVertelling over Jean Jaurès PDF Afdrukken E-mail
Image   

In de reeks KahaaniVertellingen tijdens de Gentse Feesten vertelt Mieke Felix op zaterdag 26 juli 2014 om 15 uur in de School van Toen over de socialist en pacifist Jean Jaurès. Ook de Amsab-montage wordt daar vertoond.


‘Het is niet omdat de hemel zwart kleurt dat het onweer moét losbarsten’, vertelt Jaurès op 25 juli 1914. ‘Ik zeg niet dat, als de oorlog tussen Servië en Oostenrijk losbarst, de rest van Europa ook meteen in het conflict zal meegesleurd worden, al is de dreiging nooit zo groot geweest.’ Al lijkt de zaak van de vrede op dat moment al definitief verloren, hij heeft het nog niet opgegeven. Er volgen nog onderhandelingen, hij heeft nog afspraken vastgelegd met belangrijke politieke figuren.
Maar enkele dagen later, op een bijeenkomst van de Tweede Internationale in Brussel, ziet Jaurès in wat zijn allerlaatste toespraak wordt, dat de ‘gearmde koppeltjes die door de straten van de stad wandelen, allemaal vergezeld zijn van een sinistere compagnon: de dood’. 
Is dat waar hij met zo veel overtuigingskracht op aandrong, nog mogelijk? Een grote solidaire beweging over heel Europa, tegen de oorlog? ‘Dat is onze plicht, het is de plicht van ons allen. Wij die, bij het uitbreken van de storm, de enige belofte zijn van een mogelijkheid van vrede.’
Tevergeefs. Op 31 juli 1914 mobiliseert Oostenrijk het leger, Duitsland kondigt de Kriegsgefahrzustand af. In Parijs schiet een ‘geëxalteerde nationalist' Jean Jaurès dood.

In deze KahaaniVertelling vertelt Mieke Felix het verhaal van Jaurès.

Tegelijk wordt er een filmpje getoond dat wij maakten naar aanleiding van de 100e verjaardag van Jaurès' dood.


Jean Jaurès from mario van driessche on Vimeo.


Wanneer? zaterdag 26 juli om 15 uur
Waar? De School van Toen, Klein Raamhof 8, 9000 Gent
Toegang? 7 euro
Reservatie via Uitbureau: 09 233 77 88  of www.uitbureau.be

Het volledige programma van de KahaaniVertellingen tijdens de Gentse Feesten vind je hier.