HOME arrow TENTO arrow Aarde is aarde
Aarde is aarde PDF Afdrukken E-mail
Image   Nog tot 19 december kan je elke werkdag in onze museumkelder terecht voor de tentoonstelling Aarde is aarde. Rouw- en grafrituelen bij Turkse Gentenaars. Helemaal gratis!
In 1964 sloten België en Turkije een verdrag waardoor Turkse arbeiders officieel in ons land konden komen werken. Vijftig jaar later komen we ook in Gent dagelijks in contact met de Turkse cultuur. Toch zijn er nog veel aspecten waarover we nauwelijks iets weten. Eén daarvan is de omgang met de dood: de rouw- en grafrituelen bij de Turkse gemeenschap zijn ons vrijwel volledig onbekend. 

Amsab-ISG nodigde daarom historica Maud Seuntjens uit om over dit thema samen een tentoonstelling te maken. We baseerden ons daarvoor op haar masterscriptie A-way of the dead body. Topografie van rouw- en grafrituelen bij de Turkse gemeenschap in Gent. Het verhaal dat we vertellen, is slechts een van de vele en is nog volop in beweging. Het is niet rechtlijnig, noch eenduidig. We spraken met verschillende Turkse Gentenaars en maken met hen een grenzeloze tocht: tussen leven en dood, verleden en heden, Gent en Turkije.

Aarde is aarde. Rouw- en grafrituelen bij Turkse Gentenaars
Waar? Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, Gent
Wanneer? tot vrijdag 19 december 2014, elke werkdag van 9 tot 16.30 uur
Gratis toegang.

Foto's: Geert Bonne (Amsab-ISG)