HOME arrow ONDERZOEK arrow Zuidwaarts. Musique sans Fronti?¨res
Zuidwaarts. Musique sans Fronti?¨res PDF Afdrukken E-mail
Image  Op zaterdag 3 mei 2014 staat de muziekproductie Zuidwaarts. Musique sans Fronti?¨res van Muziekcentrum Dranouter en vzw Trefpunt in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Amsab-ISG en AVS maakten in het kader hiervan samen met Trefpunt een documentaire.
Op het einde van de 19e eeuw staken Vlaamse arbeiders massaal de grens over naar Frankrijk om er in de bloeiende textielindustrie te gaan werken. Hun levens- en werkomstandigheden waren vaak erbarmelijk, mede dankzij de slechte relatie tussen Vlamingen en Fransen. Zuidwaarts. Musique sans Frontières werpt op tragikomische wijze een blik op de verschillende facetten van het arbeidersbestaan.

Zanger Marc Hauman (Water & Wijn) verzamelde voor Zuidwaarts een heel resem oude en nieuwe liederen die handelen over Belgische arbeiders die in de textielindustrie in Noord-Frankrijk gingen werken. Componist Dick van der Harst (LOD) componeerde de arrangementen.

De productie ging vorige zomer in première tijdens de Gentse Feesten en stond daarna ook al op het festival in Dranouter.

In het kader van dit project maakten Amsab-ISG, AVS en Trefpunt de documentaire Zuidwaarts. Die ging op 11 juli 2013 in première op AVS.

Met het Orchestre International du Vetex Géant o.l.v. Dick van der Harst.

Wanneer? zaterdag 3 mei 2014 om 20 uur
Waar? Kunstencentrum Vooruit (Theaterzaal), Sint-Pietersnieuwstraat, Gent

Tickets kan je bestellen via de website van Vooruit