HOME arrow COLLECTIE arrow Onderzoek digitale duurzaamheid
Onderzoek digitale duurzaamheid PDF Afdrukken E-mail
Image Recent werkte Amsab-ISG mee aan een onderzoek naar de behoeften van de cultureel-erfgoedsector rond digitale duurzaamheid. Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) gebruikte het rapport van dat onderzoek als basis voor zijn strategisch plan 2015-2019.
Het VIAA werd eind 2012 opgericht met als doel audiovisueel erfgoed te digitaliseren, te archiveren en te ontsluiten. De cultureel-erfgoedsector vond dit uiteraard een schitterend initiatief, maar stelde wel de vraag of de doelstelling kon worden uitgebreid naar al het digitale en gedigitaliseerde erfgoed. Het VIAA ging daarmee akkoord, op voorwaarde dat de sector zijn noden met betrekking tot digitalisering en digitale archivering duidelijk kon formuleren.

Packed, het expertisecentrum digitaal erfgoed, nam de taak op zich om een uitgebreide analyse te maken en adviezen te formuleren. Deze organisatie had al onderzoek gedaan naar de noden van de museale sector. Verder had de Vlaamse Erfgoedbibliotheek het rapport De wet van de remmende achterstand gepubliceerd, een uitgebreide analyse van de stand van zaken in de erfgoedbibliotheken. Beide studies konden relatief gemakkelijk uitgebreid en verwerkt worden tot een relevante analyse.

Enkel de culturele archieven waren nog niet uitgebreid bevraagd. Amsab-ISG was bereid om die taak op zich te nemen. Tussen december 2013 en januari 2014 interviewde archivaris Maarten Savels medewerkers van tien instellingen. Daaruit puurde hij een overzicht van de noden en verzuchtingen van zowel de grote als de kleine instellingen binnen de sector. 

De analyses van de drie subsectoren werden samengevoegd en het resultaat is het eindrapport Analyse van de digitale noden van culturele archieven, erfgoedbibliotheken en musea in Vlaanderen. Naast aanbevelingen voor VIAA bevat het ook een hele reeks adviezen voor de Vlaamse Overheid.