HOME arrow TENTO arrow Erfgoeddag 2014: Grenzeloos
Erfgoeddag 2014: Grenzeloos PDF Afdrukken E-mail
Image Op 27 april 2014 vindt Erfgoeddag plaats. Dit jaar staat die in het teken van het thema 'Grenzeloos'. In Amsab-ISG kan je een tentoonstelling bezoeken over rouw- en grafrituelen bij Turkse Gentenaars en tonen we een presentatie over het thema migratie bij ons en het erfgoed dat we daarover bewaren.
In 1964 sloten België en Turkije een verdrag waardoor Turkse arbeiders officieel in ons land konden komen werken. Vijftig jaar later komen we ook in Gent dagelijks in contact met de Turkse cultuur. Toch zijn er nog veel aspecten waarover we nauwelijks iets weten. Eén daarvan is de omgang met de dood: de rouw- en grafrituelen bij de Turkse gemeenschap zijn ons vrijwel volledig onbekend. 

Amsab-ISG nodigde daarom historica Maud Seuntjens uit om over dit thema samen een tentoonstelling te maken. We baseerden ons daarvoor op haar masterscriptie A-way of the dead body. Topografie van rouw- en grafrituelen bij de Turkse gemeenschap in Gent. Het verhaal dat we vertellen, is slechts een van de vele en is nog volop in beweging. Het is niet rechtlijnig, noch eenduidig. We spraken met verschillende Turkse Gentenaars en maken met hen een grenzeloze tocht: tussen leven en dood, verleden en heden, Gent en Turkije.

Tegelijk kan je een presentatie bekijken over het thema migratie in Amsab-ISG en het erfgoed dat wij daarover bewaren.

Waar? Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, Gent
Wanneer? zondag 27 april 2014, van 10 tot 18 uur

Na Erfgoeddag zal de tentoonstelling nog tot vrijdag 28 augustus 2014 te bezoeken zijn op werkdagen tussen 9 en 17 uur.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent.

www.erfgoeddag.bewww.50jaarwaardelandgenoten.be