Amsab-IHS
Bagattenstraat 174
9000 Gand (Belgique) 
Tel.: +32 (0)9 224 00 79
Fax: +32 (0)9 233 67 11

le lundi : de 10 à 17 heures, du mardi au vendredi : de 9 à 17 heures

Soyez le bienvenue!

En savoir plus ...

 

 
La version française de cet article n'est pas disponible.

Volg ons ook op:
Facebook
FlickrYouTubeImage
 
Image
 
Image
 
La version française de cet article n'est pas disponible.

Image
 
HOME
Nass Belgica Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
La version française de cet article n'est pas disponible.

Image In de Botanique in Brussel loopt momenteel de tentoonstelling NASS BELGICA. L'immigration marocaine en Belgique. Je kan er enkele foto's van Lieve Colruyt bekijken die wij in onze collectie bewaren.
Tien jaar geleden was er al heel wat te doen rond de 40e verjaardag van het Marokkaans-Belgisch verdrag over de rekrutering van ‘gastarbeiders’. Het gelijkaardige Turks-Belgisch verdrag uit hetzelfde jaar kreeg minder aandacht. Voor de coördinatie van de manifestaties aan Marokkaanse kant werd de vzw EMIM opgericht met zetel in Brussel. Als letterwoord kreeg EMIM zowel een Nederlandse als Franse invulling. In het Nederlands was dat ‘Erkenning van 40 jaar Migratie en Inburgering van Marokkanen’. 

Beide akkoorden waren gesloten in de context van een nog unitair België en het leek dan ook vanzelfsprekend de herdenkingsactiviteiten een Belgische scoop te geven. Dat ligt bij de herdenking van 50 jaar arbeidsverdragen wel even anders: het unitaire België is dood en begraven en dit jaar verlopen de activiteiten rigoureus volgens de gewestelijke en linguïstische lijnen. Amsab-ISG heeft een traditie om met instellingen aan de andere kant van die grenzen contact te houden. Ook met de grote overzichtstentoonstelling over Marokkaanse migratie in Franstalig België was dat het geval.

Onderzoekers van de ULB consulteerden onze collectie en selecteerden daaruit zestien foto’s van Lieve Colruyt.

NASS BELGICA. L’immigration marocaine en Belgique
loopt nog tot en met 27 april in de Botanique in Brussel en dat is – onbedoelde ironie – de datum van de erfgoeddag in Vlaanderen met als thema Grenzeloos. Voor meer informatie, zie www.nassbelgica.be.