HOME arrow ONDERZOEK arrow 50 jaar migratie
50 jaar migratie PDF Afdrukken E-mail
Image In de schaduw van de herdenking van De Groote Oorlog zijn er in 2014 een hele reeks initiatieven rond 50 jaar arbeidsmigratie uit Marokko en Turkije. Amsab-ISG is bij diverse daarvan betrokken.
Met zowel Marokko als Turkije sloot België in 1964 verdragen over de komst van ‘gastarbeiders’. Maar de migratie uit beide landen (en ook uit andere streken) heeft zich grotendeels afgespeeld buiten het kader van die akkoorden, en al voor 1964 waren er mensen uit Marokko of Turkije in België. Uit andere mediterrane landen, zoals Italië en Griekenland, waren eerder gastarbeiders aangetrokken. Anders gesteld: 1964 is niet veel meer dan één moment in de migratiegeschiedenis van België, maar wél een ideale kapstok om allerlei initiatieven aan op te hangen.

Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel is het aantal activiteiten nauwelijks te tellen of te overzien. De aard en de schaal van de initiatieven is bijzonder gevarieerd: van een lokale muziekavond tot overzichtstentoonstellingen die rondreizen. Opmerkelijk is dat in de slipstream van de Turkse en Marokkaanse herdenkingen ook andere gemeenschappen een historische reflex ontwikkelen. Zo heeft de Ghanese gemeenschap in Gent een project opgezet rond haar 30 jaar aanwezigheid in de stad. Een ander opvallend fenomeen is dat heel wat initiatieven uit de betrokken gemeenschappen zelf komen. Tien jaar geleden, bij de beperkte herdenkingen van 40 jaar arbeidsverdragen, was dat veel minder het geval, zeker in Vlaanderen. Wie op de hoogte wil blijven van wat er allemaal op stapel staat, kan gelukkig terugvallen op een aantal websites: op UiTinVlaanderen vind je het meest algemene overzicht. Antwerpen en Gent hebben ook hun eigen websites: respectievelijk 
www.dna.be/50jaarmigratie en www.50jaarwaardelandgenoten.be.

Sinds een decennium is migratie een thema in de werking van Amsab-ISG, dus zijn wij uiteraard bij diverse initiatieven betrokken. Zo zijn we de archiefpartner in MIRAS: 50 jaar Turkse migratie, het project van de Unie van Turkse Verenigingen en Kardelen. Amsab-ISG brengt expertise in bij reminiscentieprojecten zoals dat van het STAM en het MIAT in Gent, en levert materiaal voor diverse exposities en publicaties, ook aan de andere kant van de taalgrens. Want hoewel de historische migratie van de jaren zestig zich nog afspeelde binnen het unitaire België, verlopen de herdenkingen volgens gewestelijke lijnen… Of hoe subsidiereglementen het herinneren sturen.

En dat is er natuurlijk nog de Erfgoeddag van 27 april 2014. Met de titel Grenzeloos staat die ook in het teken van migratie. Op die dag opent in Amsab-ISG een tentoonstelling over rouwrituelen in de Turkse gemeenschap in Gent. Wie dan een bezoek brengt aan Amsab-ISG, krijgt ook een zicht op onze collectie rond migratie.