HOME arrow COLLECTIE arrow Quiz van Oxfam-WW
Quiz van Oxfam-WW PDF Afdrukken E-mail
Oxfam

De inventaris van het archief van Oxfam-Wereldwinkels is klaar. Wil je weten wat er in het archief zoal te vinden is? Vul dan de  quizvraagjes in. Je kan er een geschenkbon van â?? 25 mee winnen die je kan inruilen in alle Vlaamse wereldwinkels. Goed voor een lekker wijntje om te klinken op de volgende veertig jaar!

In 2011 vierde Oxfam-Wereldwinkels haar 40e verjaardag. Als ze een mens was geweest, dan was ze nog maar net in de fleur van haar leven. Toch is veertig jaar al een behoorlijke periode waarin bijzonder veel kan gebeuren. De meeste van die gebeurtenissen werden opgetekend in allerlei documenten die uiteindelijk in de kelder of op de zolder werden opgeslagen. Bij de verhuis van Oxfam-Wereldwinkels in 1994 bleek echter dat het opgestapelde archief veel te omvangrijk was om mee te nemen en bovendien in slechte conditie verkeerde. Vaak betekent dat het einde van het archief: de stukken worden bij het oud papier gezet. Oxfam-Wereldwinkels heeft het gelukkig niet zover laten komen: ze droeg haar archief over aan Amsab-ISG.
Sindsdien heeft Oxfam-Wereldwinkels om de paar jaar oude stukken doorgesluisd. Bij Amsab-ISG werd dat na verloop van tijd een enorme berg. In 2008 begon uiteindelijk de verwerking, met als doel de stukken te ordenen, ze beter te beschermen tegen de tand des tijds en ze beschikbaar te maken voor onderzoek. Het resultaat mag er zijn: een keurig geordend en verpakt archief en een handige inventaris met een lijst van alle stukken en informatie over de geschiedenis en de werking van Oxfam-Wereldwinkels vanaf het ontstaan tot en met het jaar 2000.

Wil je weten wat er in het archief zoal te vinden is?
Vul dan onderstaande quizvraagjes in.

1. Waarvoor stond Oxfam oorspronkelijk?
a) The Oxford Federation for Averting Misery
b) The Oxford committee for Famine relief
c) The Oxford committee For Aid to Mali
d) The Oxford relief for Families in need

2. Wie werd in 1975 de eerste nationale verantwoordelijke van de pas opgerichte vzw Oxfam-Wereldwinkels?
a) Antoine Allard
b) Jan Dreezen
c) Gilbert Hubert
d) Pierre Galand

3. Welke dichter zou optreden op het feest n.a.v. 10 jaar Oxfam-Wereldwinkels, maar moest uiteindelijk afzeggen wegens ziekte?
a) Ernesto Cardenal
b) Jorge Luis Borges
c) Octavio Paz
d) Pablo Neruda

4. Welke slogan werd niet gebruikt voor een campagne die Oxfam-Wereldwinkels organiseerde of aan deelnam?
a) Koop de Derde Wereld Vrij
b) Vierkant voor Afrika
c) Een Boontje voor Tanzania
d) Nicaragua Laat je Niet Los

5. Welke Afrikaanse ster werd in 1984 door Oxfam-Wereldwinkels naar Belgi?? gehaald voor een optreden?
a) Manu Dibango
b) Mory Kant??
c) Miriam Makeba
d) Youssou â??nâ?? Dour

Schiftingsvraag: Hoeveel flessen van de Algerijnse rode wijn Mascara verkocht Oxfam-Wereldwinkels in 1981?

Stuur je antwoorden uiterlijk tegen 18 december naar Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken


Alle antwoorden zijn hier te vinden in de pdf-versie van de inventaris.