Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent  
Tel.: +32 (0)9 224 00 79
Fax: +32 (0)9 233 67 11

Open maandag van 10 tot 17 uur, dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur

 

zie Contact

 
Volg ons ook op:
Facebook
FlickrYouTubeImage
 
Image
 
Image
 
Image
 
HOME
Communistische affiches in Belgi?? PDF Afdrukken E-mail
Image In het Mus??e des Beaux-Arts in Luik loopt nog tot 6 januari een tentoonstelling met communistische affiches. Amsab-ISG leverde een aanzienlijke bijdrage met affiches uit de eigen collectie.

De tentoonstelling aan de hand van een goed gekozen selectie van affiches een stukje Belgische en internationale geschiedenis. Ze toont zowel affiches van de KPB (Kommunistische Partij van Belgi??) als van AMADA/PVDA (Alle Macht aan de Arbeiders/Partij van de Arbeid) en de trotskistische RAL/SAP (Revolutionaire Arbeidersliga/Socialistische Arbeiderspartij). Ze is opgebouwd rond de themaâ??s die de communisten het meest beroerden: de grote stakingen, de economische crisis, het fascisme, de vrede, de internationale solidariteit, de vrouwenemancipatie, het Europa van het kapitaal, tot en met de communautaire problematiek.
De tentoonstelling liep reeds aan de campus Solbosch van de ULB, maar in Luik is er een uitgebreidere versie te zien. De affiches krijgen meer ruimte dan in Brussel, in sommige combinaties illustreren ze treffend de geest van de tijd. Naar financi??le middelen waren de communisten altijd beperkt, ze konden echter wel rekenen op de sympathie en de steun van getalenteerde grafici en kunstenaars. Er zijn pareltjes te bewonderen van onder meer Willy Wolsztajn (wiens volledige collectie in Amsab-ISG wordt bewaard), Wilchar en Roger Somville. Van Roger Somville is bovendien een indrukwekkend doek te zien dat hij maakte met Forces Murales (een collectief bestaande uit Somville, Dubrunfaut en Deltour) ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de KPB.
Alle teksten zijn in het Frans en in het Nederlands. Bij de tentoonstelling hoort een kleine, verzorgde catalogus, weliswaar alleen in het Frans. De tentoonstelling werd samengesteld door het CarCob, het Centre dâ??Histoire et de Sociologie des Gauches van de ULB, het IHOES en het Mundaneum.

Mus??e des Baux-Arts de Li?¨ge, Feronstr??e 86
25 oktober 2013 tot 6 januari 2014
open dinsdag tot zondag, van 10u. tot 22u.
Inkom 5 euro

www.ihoes.be