HOME arrow PUBLICATIES arrow Boeken te koop arrow Amerikaanse vakbeweging in de Koude Oorlog
Amerikaanse vakbeweging in de Koude Oorlog PDF Afdrukken E-mail
American Labor
American Labor's Global Ambassadors
Geert Van Goethem en zijn Amerikaanse collega Robert Waters brachten een aantal specialisten samen om de geschiedenis te schrijven over de wereldwijde actie van de Amerikaanse vakbonden. Op 1 februari 2014 stelde Geert Van Goethem het boek voor bij Interne Keuken op Radio 1.

Na de Tweede Wereldoorlog had AFL-CIO een ambitieuze internationale agenda. In de ogen van zijn leiders waren uitzonderlijke maatregelen vereist én gerechtvaardigd, aangezien West-Europa moest worden gered uit de klauwen van het stalinisme, de Sovjet-Unie moest worden teruggedrongen in Oost -Europa en het communisme in heel de wereld – en vooral in die landen die het koloniale juk wilden afwerpen – een halt moest worden toegeroepen. Overal moest arbeid ook beter worden beschermd. En de beste manier daartoe was het promoten van business unionism, waarbij de arbeiders via collectieve arbeidsovereenkomsten en stakingen  een groter deel van de koek in de wacht konden slepen. Tegelijkertijd moesten ook de plannen die de communisten in petto hadden voor de organisatie op de werkvloer, gedwarsboomd worden. Dat was immers een onmisbare voorwaarde om vrije vakbewegingen ingang te doen vinden en wereldwijd welvaart te scheppen. Met het communisme afrekenen betekende echter ook vaak samenwerken met de Amerikaanse regering, de CIA inbegrepen.
In dit boek, dat handelt over de AFL-CIO ten tijde van de Koude Oorlog, zijn bijdragen gebundeld van toonaangevende historici, zowel op het terrein van de diplomatieke geschiedenis, de geschiedenis van de arbeidersbeweging als de transnationale geschiedenis. Zij presenteren recente onderzoeksresultaten. Zij leggen de uitdagingen en de successen van de AFL-CIO onder de loep en staan stil bij de compromissen die de AFL-CIO onvermijdelijk ook moest sluiten.

Robert Anthony Waters jr. & Geert Van Goethem (ed.), American Labor's Global Ambassadors. The International History of the AFL-CIO during the Cold War, New York: Palgrave Mac Millan, 2013, 302 pp.
ISBN 978 1 137 36021 2

Prijs: 60 £

Bestellen: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken