HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Geert Van Goethem nieuwe secretaris-generaal IALHI
Geert Van Goethem nieuwe secretaris-generaal IALHI PDF Afdrukken E-mail
Geert Van Goethem
Prof. dr. Geert Van Goethem, directeur van Amsab-ISG, is verkozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de International Association of Labour History Institutions (IALHI). Hij zal de internationale koepelorganisatie leiden voor een periode van vijf jaar.

Tijdens haar 44e jaarlijkse bijeenkomst, in Boedapest van 26 tot 28 september, hebben de meer dan tachtig instellingen die lid zijn van IALHI unaniem Geert Van Goethem aangeduid om de vereniging te leiden. Na het vroegtijdige ontslag van prof. dr. Erik-Jan Zürcher (IISG) als secretaris van IALHI in oktober 2012, werd Geert Van Goethem uitgenodigd om zijn kandidatuur te stellen voor de periode 2013-2018.

In zijn inhuldigingstoespraak benadrukte de nieuwe secretaris-generaal de noodzaak voor de lidorganisaties van IALHI om hun activiteiten uit te breiden tot het domein van de 'digital humanities'. Hij kondigde aan dat de koepelorganisatie haar activiteiten tijdens de volgende jaren zou concentreren op het opstarten van onderzoeksprojecten in dit veld, waarbij een centrale rol werd voorzien voor de recent gecreëerde Social History Portal.

Volgend op de IALHI-conferenties van New York in 2014, Edinburgh in 2015 en Milaan in 2016, zo werd aangekondigd, zal in Gent in 2017 voor het eerst een gezamenlijke conferentie worden gehouden van IALHI en ITH-International Conference of Labour and Social History.

Het is reeds de tweede keer dat Amsab-ISG de internationale koepelorganisatie voorzit. De voorganger van Geert Van Goethem, stichtend directeur van Amsab-ISG Wouter Steenhaut, was secretaris-generaal van IALHI van 1996 tot 2002. Het was een periode van reorganisatie voor IALHI, niet het minst op het financiële vlak.

Toespraak IALHI, Boedapest