HOME arrow PUBLICATIES arrow Boeken te koop arrow Masereel. Een biografie
Masereel. Een biografie PDF Afdrukken E-mail
Image
Masereel. Een biografie
 

 

Bestellen


Blankenberge en Gent in de belle époque. Genève en het internationalistische pacifisten- en anarchistenmilieu tijdens de Eerste Wereldoorlog. Parijs in de jaren twintig. Moskou in de jaren dertig. Het leven in bezet gebied in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat alles en veel meer komt uitgebreid aan bod in de eerste complete biografie van de bekendste Vlaamse graficus van de twintigste eeuw.

Op basis van onuitgegeven brievenbestanden en ander oorspronkelijk materiaal in Franse, Duitse, Zwitserse en Amerikaanse archieven reconstrueert de auteur een volledig beeld van de mens en de kunstenaar Frans Masereel en van zijn vriendschappen met Romain Rolland, Stefan Zweig, Henry Van de Velde, Thomas Mann, George Grosz en vele anderen. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's en werk van Masereel. 

Masereel, een biografie werd in 1996 bekroond met de Gouden Uil non-fictie, in 2001 met de Henriëtte de Beaufort-prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (Leiden).

In 1999 verscheen een Duitse vertaling (Edition 8, Zürich), in 2008 een Franse editie (Archives et Musée de la Littérature, Brussel). In 2007 werd de Nederlandse editie opgenomen in de Basisbibliotheek van de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl), een selectie van 1000 sleutelteksten uit de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen.


Joris van Parys
Masereel. Een biografie
Antwerpen: Houtekiet, 1995, 448 pp., 15,5 x 23,5 cm., hardcover

Prijs: € 10 / € 8 (ledenprijs) 

Bestellen