HOME arrow ONDERZOEK arrow Zuidwaarts
Zuidwaarts PDF Afdrukken E-mail
Zuidwaarts 
Amsab-ISG maakte samen met AVS en Trefpunt de documentaire Zuidwaarts, over Belgische arbeidsmigranten die in Noord-Frankrijk gingen werken. Je kan de documentaire hier integraal bekijken.
De documentaire Zuidwaarts ging op donderdag 11 juli 2013 om 12 uur in première op AVS. Ze zal nog de hele zomer op de zender te zien zijn. 

Op 12 juli 2013 om 20 uur werd het hele Zuidwaarts-project voorgesteld in de concertzaal van het Trefpunt
- Piet Creve, medewerker van Amsab-ISG, vertelt over de band tussen Gent en Noord-Frankrijk.
- Dick van der Harst, Marc Hauman en co. zorgen voor een muzikaal intermezzo als voorsmaakje op de muziekproductie Zuidwaarts. Musique sans Frontières.
- Saartje Vanden Borre en Elien Declercq (KU Leuven) vertellen over het culturele leven van de Belgische arbeiders in Noord-Frankrijk.

Op maandag 22 juli 2013, tijdens het Trefpunt Festival op de Gentse Feesten, ging om 23 uur op het groot podium aan Sint-Jacobs de muziekproductie Zuidwaarts. Musique sans Frontières in première.
Zanger Marc Hauman (Water & Wijn) verzamelde hiervoor een heel resem oude en nieuwe liederen die handelen over Belgische arbeiders die in de textielindustrie in Noord-Frankrijk gingen werken. Componist Dick van der Harst (LOD) componeerde de arrangementen.
Met het Orchestre International du Vetex Géant o.l.v. Dick van der Harst. Zang: Marc Hauman, Sarah D'hont (Gent, winnares van het Concours de la chanson Française Alliance Française 2013), Gvantsa Gvasalia (FR/GE) en Jean Jacques Révillion (FR).

Zuidwaarts. Musique sans Frontières was op 2 augustus 2013 nog te zien op het Dranouterfestival en op 5 oktober 2013 wordt de voorstelling herhaald in het Muziekcentrum Dranouter.

Een samenwerking tussen Amsab-ISG, TrefpuntAVSMuziekcentrum DranouterMIATVooruitVia Lactea en Flonflons (FR).

Met de steun van Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Interreg en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Een creatie in het kader van 300 jaar Frans-Belgische grens, gesymboliseerd door het Verdrag van Utrecht. www.300jaargrens.eu