HOME arrow ONDERZOEK arrow Bezoek van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten
Bezoek van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten PDF Afdrukken E-mail
CGM
Op 11 juni 2013 vergaderde het bestuur van het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) in Amsab-ISG. Daarna werden er drie Vlaamse initiatieven rond de geschiedenis van migranten voorgesteld.
Het CGM is opgericht in 1997 in Nederland en heeft drie belangrijke doelen: historisch onderzoek naar de aanwezigheid van migranten, opsporen en ontsluiten van relevant bronnenmateriaal, en het brede publiek bereiken door activiteiten over het thema migratie te organiseren.
 

Tot in 2011 was CGM een exclusief Nederlands samenwerkingsverband van onderzoeksinstituten en wetenschappelijke disciplines rond het thema migratie. Sinds dat jaar heeft het ook twee Vlaamse leden: Amsab-ISG en KADOC-KU Leuven. Het is de bedoeling nog partners te zoeken in Vlaanderen en zo een platform te creëren voor eventuele Europese projecten. Voor meer informatie over het CGM, zie www.vijfeeuwenmigratie.nl/cgm.

Na de bestuursvergadering werden drie Vlaamse initiatieven rond de geschiedenis van migranten voorgesteld. Lieve Willekens van het MAS gaf toelichting bij het Spoorzoekersproject. Katrijn D'hamers van FARO schetste de initiatieven om de talrijke projecten rond de viering van 50 jaar Turkse en Marokkaanse aanwezigheid in Vlaanderen met elkaar te verbinden. Tina De Gendt stelde de STAM-tentoonstelling rond migratie voor die in 2014 te zien zal zijn op enkele tientallen locaties in Gent.

Het gezelschap bezocht ten slotte de tentoonstelling 100 jaar Vooruit in het STAM.