HOME arrow DIGITALE BRONNEN arrow Nieuw webportaal voor sociale geschiedenis
Nieuw webportaal voor sociale geschiedenis PDF Afdrukken E-mail
social history portal

Amsab-ISG werkte mee aan de nieuwe portaalwebsite www.socialhistoryportal.org. Die geeft toegang tot honderdduizenden gedigitaliseerde documenten over sociale geschiedenis, onder meer uit onze collectie.


De nieuwe portal www.socialhistoryportal.org werd eind april 2013 in Rome voorgesteld, op de Final Meeting van het Europese project HOPE-Heritage of the People's Europe, waaraan ook Amsab-ISG deelnam.

Op de portaalsite vind je 94 gedigitaliseerde collecties, die samen meer dan 880.000 gedigitaliseerde objecten bevatten (archieven, boeken, brochures, pamfletten, foto's, posters, drukwerk, spotprenten, geluidsfragmenten, films en video). De meeste collecties zijn Europees. Samen documenteren ze meer dan tweehonderd jaar geschiedenis: vanaf de Franse Revolutie en het begin van de democratie en de arbeidersbeweging in Europa, tot de val van het Oostblok en de opkomst van nieuwe netwerken van sociale bewegingen.

De collecties worden bewaard door dertien gespecialiseerde archieven en bibliotheken in tien verschillende Europese landen. Ze zijn geografisch verspreid, maar thematisch verwant, en zelfs aanvullend, omdat het erfgoed van sociale en arbeidersbewegingen door politieke omstandigheden vaak versnipperd is geraakt.

De dertien instellingen die hun collecties hier presenteren werken samen in de International Association of Labour History Institutions (IALHI). In de toekomst zullen er meer collecties toegevoegd worden en zullen meer instellingen uitgenodigd worden om te participeren.

Amsab-ISG draagt aan de nieuwe portal meer dan 90.000 gedigitaliseerde documenten bij uit haar collectie. Socialhistoryportal.org bevat naast een krachtige zoekmachine ook een grafische representatie van de objecten op een tijdlijn en op een wereldkaart. Het portaal biedt bovendien ook nog andere diensten aan, zoals een databank van tijdschriftartikels over sociale geschiedenis, een news service, verschillende digitale tentoonstellingen en een best-practices-wiki voor het onderzoeksdomein van de sociale geschiedenis.