Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent  
Tel.: +32 (0)9 224 00 79
Fax: +32 (0)9 233 67 11

Open maandag van 10 tot 17 uur, dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur

 

zie Contact

 
Volg ons ook op:
Facebook
FlickrYouTubeImage
 
Image
 
Image
 
Image
 
HOME
Vooruit en Gorky PDF Afdrukken E-mail
Gorky   Amsab-medewerker Geert Bonne haalt naar aanleiding van 100 jaar Vooruit herinneringen op aan zijn muzikale ervaringen in Vooruit, waar hij als drummer in de beginjaren van Gorky – toen nog met ‘y’ – enkele keren op het podium van de Concertzaal stond.
Ik moet 15 of 16 zijn geweest toen ik voor het eerst naar een concert – een rockconcert – in Vooruit ging, in 1982 of 1983. Toen al was ik onder de indruk van het gebouw, en in het bijzonder van de Concertzaal. Als jonge gast tussen al het rockgeweld: het was een wauw-gevoel. Ik speelde toen zelf in mijn eerste bandje en droomde al gauw dat ik zelf op het podium van ‘de’ Concertzaal stond.

Enkele jaren later, in maart 1990, en na heel veel concerten te hebben bezocht in Vooruit, kwam ‘onze’ – want dat was voor ons drieën (Luc De Vos, Wout De Schutter en ikzelf) een magisch moment – droom uit. We hadden Gorky, toen nog met ‘y’, opgericht in 1989 en hadden ons ingeschreven voor Humo’s Rock Rally. Na de voorselecties en preselecties te hebben overleefd, zaten we – tot onze grote verbazing – in de halve finale. Toeval wil dat die ene halve finale in Vooruit plaatsvond. Voor ons was de Rock Rally dus al geslaagd. In Vooruit, onze Vooruit spelen, was een finale op zich. Dus alles wat daarna kwam was mooi meegenomen. Uiteindelijk werden we zelfs derde in Humo’s Rock Rally. Daarna gingen er deuren open, er volgden meer optredens, een platenfirma … 
 
Image 

Een eerste hoogtepunt na de Rockrally volgde een maand later, op 26 april 1990. Toen organiseerden we samen met vijf andere Gentse bands – Les Charmeurs, The Laroids, The Pink Flowers, The Candy Dates en de Vrienden van Lieven Tavernier – De Zes van Gent, onder leiding van Koen Wostyn. Het evenement ging door in de Balzaal van Vooruit. Het was een fantastische ervaring, ook dankzij de medewerking van Vooruit zelf. Want we hadden niets – tja, zes rockbands die eens samen iets in elkaar wilden steken. Een unicum in België toen, denk ik. We zorgden zelf voor de propaganda, maakten zelf de affiche …, op één maand tijd. En de Balzaal van Vooruit zat stampvol.

In het najaar van 1990 kwam Anja uit, onze eerste single. We mochten toen in de Concertzaal ook een echt volledig concert geven. Dat was in het voorprogramma van Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks, onze helden en voorbeelden uit Nederland. Twee vliegen in één klap als het ware.

Vooruit was onze thuis. Toen we er in die periode (1990-1992) enkel keren mochten optreden, was dat telkens een ware thuismatch. We kenden bij wijze van spreken iedereen in de zaal.