Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent  
Tel.: +32 (0)9 224 00 79
Fax: +32 (0)9 233 67 11

Open maandag van 10 tot 17 uur, dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 uur

 

zie Contact

 
Volg ons ook op:
Facebook
FlickrYouTubeImage
 
Image
 
Image
 
Image
 
HOME
Amsab-ISG in het MSK Gent PDF Afdrukken E-mail
Image
In het MSK in Gent loopt nog tot 30 juni 2013 de tentoonstelling Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930). Voor het fotografieluik is er onder meer een beroep gedaan op de collectie van Amsab-ISG.
Met Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa (1912-1930) biedt het MSK een boeiend en uitgebreid overzicht van het modernisme in al zijn facetten: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, vormgeving, literatuur, muziek, podiumkunsten, film en zeker niet te vergeten fotografie. Voor het fotografieluik maakt het MSK dankbaar gebruik van de collectie van Amsab-ISG, meer bepaald de collectie Vari??t??s. Het tijdschrift Vari??t??s (1928-1930) was het geesteskind van Paul-Gustave Van Hecke.

In zijn jonge jaren was Van Hecke militant van de Socialistische Jonge Wachten. Later was hij actief in literaire kringen, daarna werd hij galeriehouder en uitgever van verschillende kunsttijdschriften. In 1931 werd hij opnieuw actief in de socialistische beweging, als redacteur van de krant Vooruit, tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. 

In kunstkringen is Van Hecke vooral bekend als de bezielde promotor van de Vlaamse expressionisten en later van de Belgische surrealisten. In het tijdschrift Vari??t??s, dat vooral aandacht had voor het surrealisme, kwamen zeer diverse aspecten van het maatschappelijk leven en van de kunst aan bod. Fotoâ??s waren een wezenlijk onderdeel ervan. Van Hecke had contacten met de grootste Europese fotografen en stond mee aan de wieg van de moderne fotografie.
Met het modernisme in de jaren 1920 bevrijdde de fotografie zich van haar documentair karakter, maakte het zich los van de schilderkunst en ontwikkelde het zich tot autonome kunstvorm. Als er ????n collectie is in Belgi?? die die ontwikkeling weerspiegelt â?? we moeten niet altijd bescheiden zijn -, dan is het wel de collectie Vari??t??s in Amsab-ISG. Ze is niet het resultaat van een verwoed verzamelen â??achterafâ??, ze ontstond middenin het concipi??ren van de moderne fotografie zelf. Vooral dat maakt de collectie uniek. Enkele pareltjes eruit zijn te zien in de tentoonstelling Modernisme. Niet te missen!

Modernisme. Belgische abstract kunst en Europa (1912-1930)
van 2 maart tot 30 juni 2013
Museum voor Schone Kunsten Gent

Meer info, openingsuren en toegangsprijzen vind je op www.mskgent.be.