HOME arrow ONDERZOEK arrow Doctoraat internationaal socialisme en Spaanse Burgeroorlog
Doctoraat internationaal socialisme en Spaanse Burgeroorlog PDF Afdrukken E-mail
verpleegsters   Op 1 maart 2013 doctoreerde Nicolas Lépine aan de Université Laval in Québec met de scriptie Le Socialisme International et la Guerre Civile Espagnole. Geert Van Goethem, directeur van Amsab-ISG, begeleidde het doctoraat de voorbije jaren mee en maakte op vraag van de Université Laval deel uit van de examenjury. 

Het doctoraat van Lépine is de eerste grondige studie naar het engagement van de internationale socialistische bewegingen, zowel politiek als syndicaal, voor de Spaanse republiek. De studie gaat grondig in op de interactie tussen de verschillende nationale socialistische bewegingen en de – vaak verscheurende – keuzes die ze moesten maken tussen nationaal belang en internationaal engagement. Met name de Belgische Werkliedenpartij speelde in dat verhaal een voorname rol, zowel omwille van het engagement van de Belgische socialistische beweging voor steun aan de Spaanse republiek, als om de prominente rol die vele Belgen speelden in de internationale organisaties. De studie maakt dan ook grondig gebruik van de notulen van het bureau van de Belgische Werkliedenpartij, die Amsab-ISG met de steun van de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis van België digitaliseerde en online beschikbaar stelde.

Image


Verpleegsters voor een ziekenhuis (hospital-militar), vermoedelijk in Onteniente, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. (Amsab-ISG, Gent)