HOME arrow ONDERZOEK arrow Gezocht: verhalen van familiehistorici
Gezocht: verhalen van familiehistorici PDF Afdrukken E-mail
familiegeschiedenis
Familiegeschiedenis.be is voor zijn nieuwe digitale platform op zoek naar familiehistorici die het verhaal van hun zoektocht naar verhuisde voorouders willen vertellen.
Heb jij ooit onderzoek verricht naar jouw familiegeschiedenis? Dan weet je ongetwijfeld dat niet alle mensen in het verleden in de schaduw van de kerktoren bleven. Verhuizen naar een ander dorp, stad, land of zelfs continent was ook voor onze voorouders niet zo ongewoon. Zo’n verhuis was vaak een heel avontuur. 
 
En dat is het ook voor de stamboomonderzoeker of familiehistoricus. De zoektocht naar informatie over uitgeweken familieleden loopt meestal niet van een leien dakje. Hoe je zo’n speurtocht aanpakt, kan je het best leren van ‘ervaringsdeskundigen’.
 
Familiegeschiedenis.be is op zoek naar familiehistorici die het verhaal van hun zoektocht willen vertellen. Hoe ben jij te weten gekomen dat je voorouders zijn uitgeweken of ingeweken? Waar heb je informatie over hen gevonden en wat was er precies zo moeilijk aan het terugvinden van hun verhaal? Laat het ons weten en stuur jouw verhaal vóór 15 april naar  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken . De meest praktische en fascinerende getuigenissen krijgen een plaatsje op het nieuwe digitale platform familiegeschiedenis.be.
 
Familiegeschiedenis.be is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het familieverleden. Je vindt er een multimediale stap-voor-stap handleiding om je eigen familiegeschiedenis te schrijven, uitleg over bronnen en een hele reeks nuttig tools en links. 
 
Familiegeschiedenis.be kwam tot stand in het kader van het cultureel-erfgoedproject Mijn Verloren Land. Hoe schrijf ik de geschiedenis van mijn familie?, een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en Familiekunde Vlaanderen vzw en wordt thans verder uitgewerkt met de steun van de Vlaamse Overheid, Heemkunde Vlaanderen, Red Star Line Museum, Amsab-ISG, FARO, FelixArchief, VUB, UA en het Rijksarchief in België.