HOME arrow PUBLICATIES arrow Publicatieberichten arrow Gespreksavond biografie Domela Nieuwenhuis
Gespreksavond biografie Domela Nieuwenhuis PDF Afdrukken E-mail
Ferdinand Domela Nieuwenhuis
Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Op woensdag 6 maart 2013 om 19.30 uur organiseert het Masereelfonds Gent in samenwerking met Amsab-ISG en uitgeverij Houtekiet een gespreksavond over de biografie van de Nederlandse anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis, die Jan Willem Stutje vorig jaar publiceerde.

Weinig politici hebben in Nederland zo tot de verbeelding gesproken als de anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Velen zagen in hem een verlosser; waar hij sprak stroomden de zalen vol. De Sociaal Democratische Bond groeide onder zijn leiding uit tot een landelijke partij. Zijn boeken en pamfletten werden in vele talen vertaald.
Maar er was ook een keerzijde: Domela zat in de gevangenis wegens majesteitsschennis en de Belgische en Duitse regeringen verboden hem de toegang tot hun land. Internationale geheime diensten maakten jacht op hem, hij stond bovenaan op de lijst van meest gezochte anarchisten.
Historicus Jan Willem Stutje, die eerder al biografieën publiceerde over Paul de Groot en Ernest Mandel, presenteert de charismatische Domela als een internationale coryfee; dat blijkt onder meer uit de briefwisseling met illustere socialisten en wetenschappers als Karl Marx en Friedrich Engels. Ook de tragiek in Domela’s privéleven blijft niet onbesproken: de man verloor drie echtgenoten en vijf kinderen.


De biografie was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2012 en staat op de longlist voor de Gouden Boekenuil 2013. Een recensie vind je op de website van Knack.

Op 6 maart gaat journalist Fred Braeckman (o.a. Knack, De Morgen) in gesprek met biograaf Jan Willem Stutje.
Aansluitend nodigen we je vriendelijk uit op een receptie.

Waar? Masereelhuis, Sint-Jansvest 7, Gent.
Wanneer? Woensdag 6 maart 2013 om 19.30 uur.

Het boek zal die avond uitzonderlijk te koop zijn aan € 22 (winkelprijs: € 34,95).

Wil je er die avond graag bij zijn, schrijf je dan voor 4 maart in door te mailen naar  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken  of te bellen naar 09 225 38 53.

Deze avond past in een lezingenreeks die het Masereelfonds rond deze biografie organiseert op verschillende plekken in Vlaanderen. Meer data vind je via de pdf op de site van het Masereelfonds.
 
 
Een organisatie van:

Masereelfonds  Amsab-ISG