HOME arrow ABOUT US arrow News arrow Social profit in de kou gelaten
Social profit in de kou gelaten PDF Print E-mail
English version not available.

Social Profit
Op 31 januari vond in Brussel een demonstratie van de social-profitsector plaats als reactie op de deelakkoorden die de regering onlangs is overeengekomen. Volgens de organisatie namen meer dan duizend afgevaardigden deel aan de demonstratie, onder wie ook medewerkers van Amsab-ISG.
Een van de deelakkoorden die de regering sloot, is een lastenverlaging voor werkgevers. De regering stelt 370 miljoen euro ter beschikking voor bijkomende lastenverlaging om het concurrentievermogen van België te vrijwaren. Goed nieuws zou je denken, maar die lastenverlaging is uitsluitend gereserveerd voor profitondernemingen.

In het verleden hinkte de social profit ook achterop, maar kreeg ze op zijn minst toch een deel van de koek, ondertussen bekend als de Sociale Maribel. Die bevordert de tewerkstelling door bijkomende arbeidsplaatsen in onze sector te creëren. Op die manier kwamen er tot op vandaag ruim 23.000 jobs bij. Het totale bedrag van de lastenverlaging in de profit is een veelvoud van de Sociale Maribel. Vraag is hoeveel jobs daarmee gecreëerd werden.

De demonstratie ging via het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) naar de Wetstraat. Het VBO, de overkoepelende organisatie die ook onze belangen zou moeten behartigen, heeft de social profit niet meegerekend of gewoon vergeten. We eisen dan ook een gelijkwaardige bijkomende inspanning inzake lastenverlaging voor de social profit.