HOME arrow COLLECTION arrow Liber memorialis voor Louis Varlez
Liber memorialis voor Louis Varlez PDF Print E-mail
English version not available.

Varlez Op 28 maart 1920 werd de Gentse progressieve liberaal Louis Varlez gehuldigd op het stadhuis in Gent. In onze collectie bevindt zich een schitterend huldeboek dat hij op die dag cadeau kreeg van het Werkloozenfonds waarvan hij meer dan twintig jaar voorzitter was geweest.
De huldiging vond plaats naar aanleiding van Varlez’ ontslag als voorzitter van het Gentse Intercommunaal Werkloozenfonds en zijn benoeming als bestuurder van het Internationaal Arbeidsambt van de Volkerenbond. De Gentse progressieve liberaal had het Werkloozenfonds, een gemeentelijke steunkas voor werklozen, zelf op poten gezet en was er meer dan twintig jaar voorzitter van geweest. Daarmee was hij een pionier van de werkloosheidsverzekering, in die mate dat er zelfs werd gesproken over het ‘Gentsche Stelsel’.

Op zijn huldiging kreeg Varlez naast een marmeren plaquette met zijn portret, een huldeboek met allegorische illustraties, ondertekend door alle vakverenigingen die bij het Werkloozenfonds waren aangesloten. Het boek is vervaardigd door Cuirs d’Art Bilsen Frères. Het telt 51 folio’s en is in leder ingebonden. Het bevat een stilistisch neergepend dankwoord en een historisch overzicht van de rol van Varlez in het Werkloozenfonds.