HOME arrow WEBSHOP arrow Livres en vente arrow Mijnheer Slunse
Mijnheer Slunse Convertir en PDF Version imprimable Suggérer par mail
Mijnheer Slunse
Mijnheer Slunse
 


Mijnheer Slunse is het verhaal van een gedreven man die zich, onder invloed van allerlei factoren, inzet voor een politieke beweging en als negentigjarige kan terugblikken op een rijk gevulde politieke carrière. August Debunne (1812-1963) is voor onze gewesten het sociologisch archetype van de sociaal-democratische voorman. Via zijn levensverhaal wordt de stichting en groei van het socialisme in Zuidwest-Vlaanderen belicht op zo'n manier dat vrijwel alle protagonisten en organisaties van de socialistische beweging in kaart worden gebracht. Ook hun tegenstanders worden daarbij niet vergeten.
Het is een complex verhaal van vallen en opstaan, van interne tegenstellingen, ontmoedigende resultaten, onbegrip en angst voor 'het rode gevaar', van langzame opbouw en uiteindelijk politiek succes. Het verhaal over Dehunne werpt licht op de theoretische stellingen en de empirische onderbouw van de Belgische sociaal-democratie, op de invloed van het Gentse socialistische bolwerk, op de betekenis van een Belgisch stadje aan de rand van het industriële Noord-Frankrijk. Het is een wandeling door de sociaal-politieke geschiedenis van België van het einde van de negentiende eeuw tot de Tweede Wereldoorlog.
Naar het woord van prof. dr. Herman Balthazar is dit 'zeer goed geschreven' verhaal het resultaat van een 'verbluffend erudiete zoektocht', door literatuur, kranten, tijdschriften, bij militanten, in archiefinstellingen van Rijsel tot in Amsterdam.

Hendrik Defoort

Mijnheer Slunse. Het socialisme van August Debunne (1872-1963)
Gent/Antwerpen: AMSAB/Houtekiet, 1998, 222 pp., ill., 15,5 x 23,5 cm, paperback 
 

Prijs: € 5 

Bestellen