HOME arrow INFO arrow Ingezonden items arrow Lode Hanck?? over toen en nu
Lode Hanck?? over toen en nu PDF Afdrukken E-mail
Lode Hanck?? Op donderdag 20 september om 13.30 uur blikt oud-politicus Lode Hancké in Elcker-Ick Centrum in Antwerpen terug op Travaillisme, de toekomst van de arbeidersbewegingen in België, zijn pleidooi van meer dan veertig jaar geleden voor een grote politieke formatie aan de linkerzijde.
In december 1967-januari 1968 publiceerde Lode Hancké (later schepen in Berchem en volksvertegenwoordiger voor de SP), in Volksgazet een reeks van zestien interviews met acht socialisten en acht christendemocraten onder de titel Travaillisme, de toekomst van de arbeidersbewegingen in België. Het was een pleidooi voor samenwerking met een perspectief op één grote politieke formatie aan de linkerzijde. De reeks maakte grote ophef; van de boekuitgave werden meer dan 6000 exemplaren verkocht. Maar veel belangrijker: in het voorjaar van 1968 antwoordden de CVP-Jongeren positief met een Manifest voor progressieve Frontvorming en op 1 mei 1969 lanceerde BSP-voorzitter Leo Collard zijn Oproep voor progressieve Frontvorming

Ruim veertig jaar later blikt Hancké terug op die initiatieven, maar ook op de politieke evolutie sindsdien. Anders dan toen is links nu in de verdrukking; rechts hanteert in geheel Europa de zweep. Wat kan links, in al zijn varianten – van de sociaal- en christendemocraten over Groen tot het brede middenveld – doen om de opmars van rechts en van het populisme te stoppen? 

Wanneer? Donderdag 20 september 2012 13.30 tot 16 uur
Waar? Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen
Toegang? € 10

Meer info en contactgegevens vind je op de website van Elcker-Ik.