Wegwijs/En Route PDF Afdrukken E-mail
Wegwijs/En Route Wegwijs/En Route is het blad van de truckers of de sector Wegvervoer & Logistiek van de Belgische Transportarbeidersbond (BTB). Het verschijnt sinds 1988 en is nu online consulteerbaar.

Al 25 jaargangen lang brengt het blad unieke getuigenissen over leven en arbeid op de weg en in de magazijnen, met alle problemen en wantoestanden die er in de sector bestaan. Verkeersonveiligheid, Europese richtlijnen, tachoschijven en Oost-Europese wegslaven ... Het komt allemaal aan bod in dit kleurrijk en mooi geïllustreerde tijdschrift. Amsab-ISG heeft de collectie gedigitaliseerd en online geplaatst. Dit is de enige plaats waar het tijdschrift consulteerbaar is voor het publiek, zodat we terecht mogen stellen dat een uniek stuk erfgoed aan onze collectie is toegevoegd. 

De private transportindustrie is een van de sectoren bij uitstek die aan een voortdurende technologische verandering onderhevig zijn. Kon Karel Van Isacker in 1963 nog opzien baren met een studie over de havenarbeider, dan zou hij een halve eeuw later wellicht eerder over de trucker of vrachtwagenchauffeur geschreven hebben. Het wegvervoer heeft een hoge vlucht genomen sinds de opkomst van de vrachtwagens in de periode 1930-1960, en vooral de massale aanleg van Europese snelwegen in de jaren 1970 en 1980.

Bij de vakbonden is die evolutie niet onopgemerkt voorbijgegaan. Binnen de socialistische Belgische Transportarbeidersbond (BTB), generaties lang overwegend gedragen door Antwerpse dokwerkers, is de sector Wegvervoer & Logistiek al enige tijd de grootste geworden. Sinds 1988 geeft die een eigen tijdschrift uit, met als voor de hand liggende titel Wegwijs (en de Franstalige tegenhanger En Route).

De collectie van Wegwijs en En Route is op twee nummers na volledig en werd met behulp van OCR full text doorzoekbaar gemaakt.

Wegwijs 1988-2011 (111 pdf's)

En Route 1995-2011 (65 pdf's)

Vanaf jaargang 2012 kan je een papieren versie raadplegen in de leeszaal van Amsab-ISG.

Donald Weber