HOME arrow INFO arrow Infoberichten arrow Amsab-ISG in Newtopia
Amsab-ISG in Newtopia PDF Afdrukken E-mail

Newtopia

Tot 10 december 2012 loopt in Mechelen de tentoonstelling Newtopia: de staat van de mensenrechten. Daarbij worden ook enkele werken uit onze collectie getoond.
Verspreid over verschillende locaties in de binnenstad kan je werken bekijken van 70 kunstenaars, elk op zijn of haar manier begaan met de rechten van de mens. Curator Katerina Gregos, die recent ook meewerkte aan de tentoonstelling Manifesta in Genk, selecteerde enkele werken uit de collectie van Amsab-ISG. Het zijn twee blokken uit Mein Stundenbuch van Frans Masereel, enkele linoleumsneden van Franz Holz en enkele foto’s uit het archief van Friends of the Earth.

Newtopia: de staat van de mensenrechten is een belangrijke internationale hedendaagse kunsttentoonstelling gewijd aan de mensenrechten. Ze gaat na hoe de artistieke praktijk dat onderwerp in al zijn moeilijkheid en complexiteit behandelt. De tentoonstelling is gebaseerd op de langdurige relatie tussen kunst en mensenrechten. Ze zoekt daarbij naar artistieke antwoorden op de mensenrechten en brengt de ontwikkeling van de mensenrechtenbeweging en haar evoluerende discours sinds de naoorlogse periode in kaart, met bijzondere aandacht voor het ontstaan van nieuwe vertogen rond de mensenrechten en de ‘opkomst van de mensenrechten’ sinds de jaren 1970. Ook kijkt ze naar de situatie vandaag.

Meer info vind je op www.newtopia.be.