HOME arrow INFO arrow Ingezonden items arrow Trac?? Travak
Trac?? Travak PDF Afdrukken E-mail
Trac?? Travak Erfgoedcel Viersprong Land van Rode onderzoekt met het project Tracé Travak de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek. Daarvoor is ze nu op zoek naar getuigen en archiefstukken. Amsab-medewerker Donald Weber zit in de stuurgroep van dit project.
Elke werkdag pendelen duizenden mensen met de auto, de fiets, de bus of de trein vanuit hun gemeente naar het werk. Maar is dat altijd zo geweest? In een eeuw tijd veranderde het leven in het Land van Rode door de komst van trein, tram, fiets en auto. Het project Tracé Travak onderzoekt welke invloed deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu. De resultaten van het onderzoek zullen via een reizende tentoonstelling in het najaar van 2013 te zien zijn in alle gemeenten van het Land van Rode.


Tracé Travak

Dit jaar viert de spoorlijn Gent-Geraardsbergen haar 145e verjaardag. De komst van de stoomtrein betekende de start van een nieuw tijdperk voor de inwoners van Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. Gedurende 100 jaar werden mensen mobieler en konden ze zich verder en verder verplaatsen door de intrede van trein, tram, fiets en auto. Het dagelijks leven van onze voorouders veranderde grondig. Waar mensen tot diep in de 19e eeuw nog naar de stad verhuisden om er in de textielfabrieken te werken, pendelen ze nu naar het werk. Tijdens de Golden Fifties en Sixties was er de komst van Koning Auto. De E40 werd aangelegd en doorkruist het Land van Rode.


Tentoonstelling

Met Tracé Travak wil de Erfgoedcel Viersprong Land van Rode deze geschiedenis in kaart brengen. Gedurende twee jaar zal projectmedewerker Lien Ceûppens in samenwerking met de heemkundige verenigingen en sympathisanten dit deel van de lokale geschiedenis van onder het stof halen. De resultaten van het onderzoek worden in een interactieve reizende tentoonstelling gegoten. Verschillende activiteiten kondigen de komst van de tentoonstelling in jouw gemeente aan.


Bouw mee aan onze geschiedenis!

Erfgoedcel Viersprong Land van Rode is op zoek naar getuigen en archiefstukken. Heb je zelf of iemand uit jouw familie de campagne in Frankrijk gedaan? Werkte je bij de spoorwegen of buurtspoorwegen in de streek? Heb je de gyrobus nog helpen vooruit duwen? Kan je honderduit vertellen over de komst van de E40 of de ringvaart? Ook foto’s en andere archiefstukken die over deze onderwerpen getuigen zijn meer dan welkom.
Kan je hierover getuigen of heb je archiefstukken, laat dan zeker van je horen en bouw mee aan de geschiedenis van je buurt, gemeente en streek. Alle informatie is van harte welkom in het Erfgoedhuis (Sint-Antoniusplein 10, Oosterzele), via 09 363 88 53 of  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken .