HOME arrow ONDERZOEK
Amsab-ISG heeft tot doel de promotie en de organisatie van het wetenschappelijk onderzoek naar sociale bewegingen. U vindt een lijst van recente onderzoeksprojecten en wetenschappelijke activiteiten in het menu links.

European Social Science History Conference 2016
Thursday 31 March 2016
 
Image

Van 30 maart tot 2 april 2016 vindt in Valencia de 11e European Social Science History Conference (ESSHC) plaats. Amsab-ISG neemt ook dit jaar weer deel aan verschillende sessies en activiteiten.

Lees meer ...
 
Amsab-ISG & Digital Humanities
Tuesday 15 March 2016
 
Image

Amsab-medewerker Tecle Zere werkt mee aan een ICT-team dat wordt ingezet bij een aantal projecten van Digital Humanities van de Universiteit Gent.

Lees meer ...
 
Revolutie en contrarevolutie 1917-1920
Saturday 05 March 2016
 
Image

Internationale conferentie over de revolutionaire nasleep van 1917 in verschillende delen van de wereld, 9-11 juni 2016 in Hannover.

Lees meer ...
 
Volksvreemde koningen? Over Willem en Leopold
Thursday 03 March 2016
 
Image

Prof. Dr. Gita Deneckere, ondervoorzitter van de raad van bestuur van Amsab-ISG, verzorgt een lezing over Leopold I en de verhouding met de Nederlandse vorst Willem I.

Lees meer ...
 
Cyclist Bolsheviek!
Thursday 03 March 2016
 
Image

Amsab-onderzoeker Donald Weber werkte mee aan het magazine van de Fietsersbond met een artikel over de geschiedenis van het cyclisme in België.

Lees meer ...
 
Vamos Vacaturos
Tuesday 09 February 2016
 
Image

Eindelijk! Een studie over arbeid en migratie in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. Gerealiseerd door Amsab-medewerker Piet Creve, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen. Welkom op de tweede voorstellingsavond in Harelbeke.  

Lees meer ...
 
Mijnwerkers uit de Vlaamse Ardennen getuigen
Tuesday 09 February 2016
 
Image Een nieuwe uitgave op DVD van mondelinge getuigenissen brengt de mijnwerkers-pendelaars van Zottegem en Ronse opnieuw tot leven.
Lees meer ...
 
Vacature doctoraatsproject Prostitutie in België
Tuesday 02 February 2016
 
Image Bursaal aan de KU Leuven rond prostitutiebeleid in stedelijke en perifere gebieden, 19e eeuw-heden. Solliciteren kan tot 26 februari.
Lees meer ...
 
Workshop Verover de vrede
Tuesday 02 February 2016
 
Image Op 12 februari vindt aan de universiteit van Luik een workshop plaats over het recente werk van twee jonge Belgische onderzoekers rond pacifisme.
Lees meer ...
 
Femmes en colère!
Tuesday 02 February 2016
 
Herstal Een nieuwe tentoonstelling in het Luikse herdenkt de legendarische eerste Belgische "vrouwenstaking" bij FN Herstal in 1966.
Lees meer ...
 
Publicatie: Vrouwen aller landen, Verenigt U!
Tuesday 19 January 2016
 
Image De reeks État des résistances dans le Sud richt de blik op de georganiseerde vrouwenbewegingen en hun geschiedenis in de Global South.
Lees meer ...
 
The Nordic Labour History Conference is back!
Tuesday 19 January 2016
 
Image Voor het eerst sinds 2005 organiseren onze Scandinavische vrienden nog eens hun onvolprezen internationale conferentie. CfP deadline 31/01/2016!
Lees meer ...
 
Edward Phelan: een internationaal leider in oorlogstijd
Tuesday 19 January 2016
 
Image Amsab-directeur prof. dr. Geert Van Goethem verzorgde de jongste bijdrage in de biografische online database IO BIO over ILO-directeur Edward Phelan.
Lees meer ...
 
Verander de wereld! docu over Greenpeace
Thursday 12 November 2015
 
Image De documentaire How to Change The World loopt momenteel in Belgische filmzalen. Voor historisch onderzoek over Greenpeace Belgium is Amsab-ISG uw partner!
Lees meer ...
 
Fietsersbond blaast 20 kaarsjes uit!
Thursday 12 November 2015
 
Image Op zaterdag 28 november viert de fietsersbeweging feest ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Fietsersbond. Er is een debat, een paar lezingen, een receptie en natuurlijk een knallend avondfeest in de Oude Graanmarkt in Brussel.
Lees meer ...
 
Conferentie Alternative Futures and Popular Protest
Wednesday 04 November 2015
 
Image Deze onvolprezen internationale conferentie, die thema's behandelt uit de geschiedenis van sociale bewegingen van over de hele wereld, vindt in maart 2016 reeds voor de 21e maal plaats aan de Manchester Metropolitan University.
Lees meer ...
 
Nieuwe uitgave Communistisch Manifest (1848)
Wednesday 04 November 2015
 
Image De nieuwe Nederlandse vertaling van Het Communistisch Manifest van Marx en Engels werd op 13 november gepresenteerd in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.
Lees meer ...
 
Call for Papers: Herinneringen aan de Oktoberrevolutie
Tuesday 20 October 2015
 
Image Aan de Université de Lausanne vindt in september 2016 een conferentie plaats onder de titel International Echoes of the Commemorations of the October Revolution (1918-1990). Papers kunnen nog ingediend worden tot eind november 2015.
Lees meer ...
 
Studiedag: Tijdelijke migratie en beleid
Monday 19 October 2015
 
Image Amsab-projectmedewerker Christophe Declercq spreekt op 30 oktober in Den Haag op een internationale studiedag rond migratie.
Lees meer ...
 
Conferentie over '68 en activisme in de jaren 1960
Wednesday 30 September 2015
 
Image Op 13 en 14 februari 2016 wordt in Norwich (UK) een conferentie georganiseerd over de gebeurtenissen van Mei 68 en de bredere context van linkse activisten en sociale bewegingen in dat decennium. De Call for Papers werd zopas gelanceerd.
Lees meer ...
 
IALHI-conferentie 2015 rond migrantengeschiedenis
Tuesday 01 September 2015
 
Image De International Association of Labour History Institutions (IALHI) wijdt zijn jaarlijkse bijeenkomst in september in Edingburgh aan het thema ‘Global Connections in Labour History: Collecting and Discovering Migrant Workers’ Heritage’.
Lees meer ...
 
1e ELHN-conferentie
Monday 06 July 2015
 
Image Van 14 tot 16 december vindt in Turijn de eerste conferentie plaats van het European Labour History Network. Gastheer is SISLav, de Società Italiana di Storia de Lavoro. 
Lees meer ...
 
Lezing in Boedapest over internationale arbeid
Tuesday 10 February 2015
 
Image      Op 16 februari geeft Geert Van Goethem, directeur van Amsab-ISG, een lezing aan de Central European University in Boedapest (Hongarije) over Worlds of Labour: International Trade Unions in a Globalizing Economy.
Lees meer ...
 
Colloquium: vakbonden tijdens WO I
Monday 24 November 2014
 
Image      Deze week wordt in Parijs het colloquium Le Syndicalisme à l'épreuve de la première guerre mondiale georganiseerd. Geert Van Goethem, directeur van Amsab-ISG, spreekt over de reconstructie van de internationale vakbeweging.
Lees meer ...
 
De Deerlijkse hongermars van december 1915
Friday 21 November 2014
 
Image     Collectiemedewerker Martijn Vandenbroucke schreef voor het heemkundig blad Derlike een bijdrage over hoe een protestmars in het landelijke Deerlijk kaderde in het beleid van een gemeente onder de Duitse opeisingspolitiek tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lees meer ...
 
Meer ...