Wens je deze nieuwsbrief te ontvangen ? Schrijf je dan in via nieuwsbrief@amsab.be

3e jaargang, nr. 7, september 2008

Foto’s uit het archief van Gaston Crommen: focus op Ledeberg, jaren 1930

Deze zomer verwierf Amsab-ISG het archief van Gaston Crommen.
Crommen (Gent, 1896-Sint-Martens-Latem, 1970) had een bijzonder
boeiende en veelzijdige carrière. Hij startte zijn loopbaan als leraar.
In 1927 werd hij journalist/redacteur bij het dagblad ‘Vooruit’ en startte
hij ook zijn politieke carrière als gemeenteraadslid van Ledeberg. Hij bleef gemeenteraadslid tot 1961 en was van 1933 tot 1946
(met uitzondering van de oorlogsjaren) ook burgemeester.
In 1946 werd hij verkozen tot senator (tot 1968). Daarnaast was hij
hoofdredacteur van ‘Vooruit’ (1944–1947).

Er wordt volop gewerkt aan de verwerking van dit archief. Een
eerste selectie uit zijn foto-archief is al ontsloten en kan u vinden in de
catalogus op onze website.

Het fotoarchief illustreert bijna alle facetten van zijn loopbaan en geeft
bovendien een mooi beeld van Ledeberg tijdens de jaren 1930.

Kim Robensyn * Klikken op de foto's om te vergroten

 
 
 
 
 

De foto’s van Frida Laverge, actief bij de opvang van Spaanse kinderen en van ondergedokenen tijdens WO II

Frida Laverge is geboren in Heule in 1917. Ze was lid van de Socialistische Vooruitziende Vrouwen en was op die manier betrokken bij de opvang van de gevluchte Spaanse kinderen. Anastasio Garcia Martin kwam bij haar zus terecht. Zijn broer en zus bij andere Kortrijkse gezinnen. Deze pleegouders organiseerden gezamenlijke uitstappen, onder meer naar Lombardsijde.
In 1940 trouwde Frida met de communist en verzetsman Omer Vandemeulebroecke. Samen met hem was ze vooral betrokken bij de sluikpers en bij de opvang van ondergedokenen. Zij was erg voorzichtig en kwam heelhuids de oorlog door. Haar broer was actief in een vluchtlijn maar had minder geluk en doorstond folteringen in Gent en Büchenwald. Na de oorlog was ze verder actief in de communistische partij.

Amsab-ISG kwam in contact met Frida Laverge via de Niños-tentoonstelling van Kortrijk. Ze besloot haar familiefoto's bij ons in bewaring te geven.

Rita Calcoen en Rik De Coninck

.* Klikken op de foto's om te vergroten

 


 

 

Brieven aan de Volkskinderen

 

Op donderdag 26 juni overhandigde de heer Gustaaf Nicaese, op vraag van zijn neef Yves De Baets, documenten van zijn moeder, Elvire De Baets, aan Frank Beke, voorzitter van Amsab-ISG.
Elvire De Baets (Gent, 4 mei 1889–Gent, 5 juli 1976) bewaarde onder meer 70 brieven uit de periode 1902 (toen ze 13 jaar was) tot 1910. In die periode was ze lid van de Volkskinderen en van de Gewezen Volkskinderen. Deze socialistische beweging stond onder de leiding van de Gentse onderwijzer Aimé Bogaerts. Vanaf 1898 organiseerde hij voor arbeiderskinderen reizen naar Frankrijk waar ze logeerden bij socialistische families. Later stichtte hij een aparte afdeling voor adolescenten, de Gewezen Volkskinderen.
De brieven die Elvire De Baets bewaarde, werden gestuurd door families waar zij verbleef tijdens haar reizen met De Volkskinderen. Ze komen vooral uit Frankrijk (Normandië, Bretagne, Parijs en de Jura). Sommige brieven zijn gericht aan haar ouders, aan Aimé Bogaerts of aan één van haar twee broertjes, Alfons en Henri, die ook aan verschillende reizen deelnamen. Er zitten ook vijf originele groepsfoto's van de Volkskinderen bij.
Het archiefmateriaal werd reeds geordend door de heer Yves De Baets.

Martine Vermandere

 

 
 
 
 
 

Groen in Amsab-ISG: nieuwe archieven van de milieubeweging

 

Paul Van Dyck, Paul Staes en Fons Mees zijn niet toevallig oude bekenden van elkaar. Alle drie uit het Antwerpse, staan zij reeds sinds begin jaren 1970 op de barricaden in de strijd voor een beter leefmilieu. Hun engagement vertaalde zich in deelname aan tientallen initiatieven, actiegroepen en in de politieke partij Agalev. Deze pioniers van de milieubeweging als nieuwe sociale beweging hebben nu nog meer gemeenschappelijk: alle drie schonken ze onlangs archief dat de neerslag is van hun jarenlange, en nog steeds niet beëindigde, inzet. Ook hun kompaan en strijdmakker van het eerste uur Walter Resseler bezorgde nog een aantal documenten, waaronder verslagen van vergaderingen uit de beginjaren van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) ter aanvulling van het reeds ontsloten archief van deze vereniging. De BBL zelf hield inmiddels, ten gevolge van een verhuisoperatie wegens verbouwingswerken aan hun kantoor, een grote verzamelactie die resulteerde in de overdracht van een grote hoeveelheid archiefmateriaal.
Deze aanwinsten zijn een waardevolle aanvulling op de reeds in Amsab-ISG bewaarde archieven van de milieubeweging waarmee een aantal tot nu toe onderbelichte aspecten gedocumenteerd worden en bestaande hiaten opgevuld worden.
Meer uitgebreide informatie hierover vindt u in 'Brood & Rozen', (2008)4.

Gert Van Overstraeten

 
 
 
 

The International Federation of Working Women, 1919-1924 - Geert Van Goethem (2006)

 

Een bijdrage van Geert Van Goethem over
The International Federation of Working Women, 1919-1924
op de website van het Global Labour Institute.

 

 

 
 
 
 

> INGEZONDEN

 

Debat: ‘Huiver en hoop: socialisten, Europa en de wereld’

 

Naar aanleiding van de officiële voorstelling van haar jaarboek Belgian Society and Politics 2008-2009 organiseert de Stichting Gerrit Kreveld een internationaal debat over de huidige stand van zaken van de ideologische en electorale crisis van de sociaaldemocratische partijen. De actualiteit van het thema wordt verder toegespitst op de Europese verkiezingen van 2009.

In het panel zitten de drie Vlaamse sp.a-Europarlementsleden Saïd El Khadraoui, Mia De Vits en Anne Van Lancker. Zij gaan de confrontatie aan met Poul Nyrup Rasmussen (PES-voorzitter), Proinsias De Rossa (Iers sociaaldemocratisch Europarlementslid) en Bruno Liebhaberg (voorzitter van de politieke denktank Gauche Réformiste Européenne).

Voor het debat is er een statement van Caroline Gennez (sp.a-voorzitter). Moderator Rik Coolsaet.Woensdag 5 november 2008, 20u
Kunstencentrum Vooruit, Gent

Meer info...

 


Forum voor Belgisch onderzoek naar de geschiedenis van gender en seksualiteit

 

Op woensdag 26 november 2008 vindt de startbijeenkomst plaats van het Forum voor Belgisch onderzoek naar de geschiedenis van gender en seksualiteit. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat er in België behoefte is aan een forum waarop historici (m/v) die zich bezighouden met vrouwengeschiedenis, geschiedenis van gender en geschiedenis van seksualiteit elkaar kunnen ontmoeten en hun lopend onderzoek aan elkaar kunnen voorstellen. Zij zijn ervan overtuigd dat zo’n forum een nieuw elan kan geven aan het onderzoek, de doorstroming van informatie kan optimaliseren, de samenwerking tussen onderzoekers van verschillende instellingen kan bevorderen, de contacten en uitwisseling tussen beginnende en ervaren onderzoeksters kan stimuleren en de netwerking versterken.

Geïnteresseerden in het forum kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar avg.carhif@amazone.be, met vermelding van hun contactgegevens en enkele regels over hun onderzoeksdomein.

Startdatum: woensdag 26 november 2008

Meer info...

 Tentoonstelling affiches in het Mundaneum

 

Dessins pour la Paix, een verzameling vredesaffiches van beroemde karikaturisten.

L’affiche palestinienne, met een selectie van affiches van Ezzeddine Kalak, vertegenwoordiger van de PLO in Frankrijk, vermoord in 1978.

September-november 2008,
Mundaneum
Mons


Meer info...

 

 
 

 

 
 
 
Een e-mailadres wordt automatisch verwijderd uit de mailinglist door een (leeg) bericht te sturen naar
lijst-unsubscribe@amsab.be
 


Voor meer info kan je altijd terecht op onze website
http://www.amsab.be

 

Raadpleeg de vorige nieuwsbrieven:

2008

3e jaargang, nr.6, juni 2008

3e jaargang, nr.5, mei 2008

3e jaargang, nr.4, april 2008

3e jaargang, nr.3, maart 2008

3e jaargang, nr.2, februari 2008

3e jaargang, nr.1, januari 2008

2007

2e jaargang, nr.9, december 2007

2e jaargang, nr.8, november 2007

2e jaargang, nr.7, oktober 2007

2e jaargang, nr.6, september 2007

2e jaargang, nr.5, mei-juni 2007

2e jaargang, nr.4, april 2007

2e jaargang, nr.3, maart 2007

2e jaargang, nr.2, februari 2007

2e jaargang, nr.1, januari 2007

2006

1e jaargang, nr. 6, december 2006

1e jaargang, nr. 5, november 2006

1e jaargang, nr. 4, september 2006

1e jaargang, nr. 3, april 2006

1e jaargang, nr. 2, maart 2006


1e jaargang, nr. 1, februari 2006


De Amsab-nieuwsbrief is een realisatie van Paule Verbruggen (algemene coördinatie), Sonny Plasschaert
(IT-distributie) en Mario Van Driessche (webdesign)
 
Deze e-mail wordt automatisch verstuurd, gelieve deze niet te beantwoorden; u kan ons echter wel
contacteren via nieuwsbrief@amsab.be