2e jaargang, nr. 1, januari 2007

* De Rode Wandeling bij nacht en ontij: Nacht van de Geschiedenis op 27 maart 2007

* Een greep uit de nieuw verwerkte archieven in Amsab-ISG


* Amsab-ISG-Antwerpen: open op aanvraagDe Rode Wandeling bij nacht en ontij

 

Rond 1880 telde Gent 697 beluiken. Op vele plaatsen waren pleintjes en plantsoenen omgevormd tot een labyrint van naar armoe en ellende stinkende steegjes. In dit dichtslibbende centrum hadden kapitaalkrachtige industriëlen statige stadspaleizen opgericht, waarmee ze hun privileges van “textielbaron” uiterlijk bevestigden. Uit angst voor ziekten, arbeidersoproer en anarchie begon de burgerij de stad te saneren. Maar uitgerekend in de socialistische bakkers van Vooruit vonden zij een ongenode concurrent. Ten tijde van de Gentse wereldtentoonstelling (1913) werd Gent gedomineerd door het rode gebouwenpatrimonium. Tot in 1934 bestuurde ‘Vader’ Edward Anseele (1856-1938) met ijzeren hand het economische imperium van de Gentse socialististen.
Beleef deze indrukwekkende episode, vol strijdvaardigheid en hoop, tijdens de Nacht van de Geschiedenis, op DINSDAG 27 maart 2007.

 

Praktisch

Dinsdag 27 maart 2007 om 20.00 u.
Vertrek aan het MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent
€ 5 (€ 3 voor Davidsfonds leden en Amsab-ISG-leden)
Inschrijven voor 18 maart
Amsab – Instituut voor Sociale Geschiedenis
e-mail : brigitte.demulder@amsab.be
tel : 09-224.00.79< terug naar inhoud

 

Nieuw verwerkte archieven in Amsab-ISG:


Het archief van de BSP/SP-federatie Gent-Eeklo


Gilbert Temmerman (l.) bij de tombola van het Emile Vandervelde Instituut aan de Gentse Vrijdagsmarkt, 1961

De geschiedenis van Amsab-ISG is onlosmakelijk verbonden met de ‘ontdekking’ van het archief van de Gentse BWP-federatie. Van deze rijke bron over wellicht de belangrijkste socialistische federatie is al lang een toegang beschikbaar. Het omvangrijke archief van de naoorlogse opvolger, de BSP-federatie Gent-Eeklo, is jaren geleden geschonken door Gilbert Temmerman die federaal secretaris werd in 1954. Hij nam het archief over van Emiel Vergeylen en gaf het later door aan Danny Van De Wynckel.
Temmerman heeft het archief met zeer veel zorg bewaard en aangevuld: het zeer gevarieerde leven in de federatie is uitgebreid gedocumenteerd: van ledenwerving over feestelijkheden tot verkiezingscampagnes. Maar het materiaal reflecteert evenzeer de momenten van hoogoplopende spanningen in de maatschappij, zoals de Schoolstrijd. Ook de lokale activiteiten van de Nationale Federatie van Socialistische Gepensioneerden en de Centrale voor Arbeidersopvoeding zijn uitgebreid gedocumenteerd.
Het archief omvat 297 dozen met 1857 beschrijvingen. Jan De Smedt maakte de stortingslijst.Het archief van Georges Hebbelinck


Georges Hebbelinck (1e rij, 4e v.l.) en Bert Van Hoorick (1e rij, 5e v.l.) in het concentratie-
kamp van Buchenwald, 1945

Georges Hebbelinck (1916-1964) is wellicht het meest bekend als hoofdredacteur van de krant Vooruit. Voor hij die functie opnam in 1961, had hij al een bewogen leven achter de rug: als communistisch verzetsman werd hij in april 1943 gearresteerd. Hij kwam terecht in Breendonk en later in Buchenwald. Het verblijf in de kampen zou hem zwaar tekenen. In 1946 brak hij met de communistische partij, in 1953 ging hij werken voor de Vooruit. Nog enkele jaren begon hij literaire werken te schrijven en te publiceren.
Het archief omvat 10 dozen met 90 beschrijvingen. Rik De Coninck maakte de stortingslijst.Het archief van Trudo Lambregs

Na zijn studies ging Trudo Lambregs (°1951) als vormingswerker aan de slag bij de Katholieke Landelijke Jeugd. De schokgolven na mei ’68 bereikten ook de KLJ en zorgden voor toenemende interne spanningen. In 1974 werd Lambregs ontslaan. Op dat moment was hij al een tijdje lid van Wereldscholen (WS) en in 1975 ging hij werken voor het Centrum voor Vorming en Actie, de jongerenwerking van WS dat vooral in Limburg de draaischijf was van allerlei acties en initiatieven. In 1983 werd WS opgeheven. Lambregs ging daarna aan de slag als coördinator van de wijkgezondheidscentra.
Het archief omvat 12 dozen met 88 beschrijvingen. Rik De Coninck maakte de stortingslijst.
Het archief van ATB De Natuurvrienden-afdeling Geraardsbergen


Wielertoeristen van ATB De Natuurvrienden-afdeling, Geraardsbergen

In 1937 ontstond in Geraardsbergen een kern van de Arbeiderstoeristenbond. In 1950 opende de organisatie een eigen Natuurvriendenhuis. De Geraardsbergse afdeling was blijkbaar zeer sportief en richtte onderafdelingen op rond fietsen, minivoetbal, badminton, tennis en jiu-jitsu.
Het archief omvat 9 dozen met 47 beschrijvingen. Jan De Smedt maakte de stortingslijst.Het archief van het Centrum voor Sociale Actie

Het Centrum voor Sociale Actie (CSA) werd opgericht in 1959 op initiatief van Joseph Lemaire, topman van de Prévoyance Sociale/Sociale Voorzorg. Algemeen secretaris werd Joz Wijninckx.
De opdracht van het CSA was een werking ontplooien op het terrein van de sociale en medische zorg en dit duidelijk met bedoeling een tegenhanger te creëren voor Caritas Catholica.
Het CSA lag aan de basis van diverse organisaties die zich later zelfstandig ontwikkelden, zoals de Federatie van Socialistische Gepensioneerden, en deed ook vormings-, studie- en propagandawerk. Maar tegenover de ambitieuze doelstelling en de talrijke initiatieven stonden onvoldoende middelen. Het CSA werd eind 1979 opgeheven.
Het archief omvat 35 dozen en 240 beschrijvingen. Bart De Nil maakte de stortingslijst.

< terug naar inhoudAmsab-ISG Centrum Antwerpen enkel te raadplegen na afspraak.

Vanaf 2007 zal de leeszaal enkel toegankelijk zijn na voorafgaande afspraak. Gelieve daarmee rekening te houden... Wij danken u voor het begrip.


 


Voor meer info kan je altijd terecht op onze website
http://www.amsab.be

 

Vorige nieuwsbrieven:

1e jaargang, nr. 1, februari 2006

1e jaargang, nr. 2, maart 2006

1e jaargang, nr. 3, april 2006

1e jaargang, nr. 4, september 2006

1e jaargang, nr. 5, november 2006

1e jaargang, nr. 6, december 2006De Amsab-nieuwsbrief is een realisatie van Paule Verbruggen (algemene coördinatie), Sonny Plasschaert
(IT-distributie) en Mario Van Driessche (webdesign)
 
Deze e-mail wordt automatisch verstuurd, gelieve deze niet te beantwoorden; u kan ons echter wel
contacteren via nieuwsbrief@amsab.be
 
Een e-mailadres wordt automatisch verwijderd uit de mailinglist door een (leeg) bericht te sturen naar
lijst-unsubscribe@amsab.be