VROUWENDAG, 11 november 2006

*'Jo Boute, een leven in dienst van de vrouw' aan 5 euro i.p.v. 10 euro

 

1e jaargang, nr. 5, november 2006


*Filmavond in de Bank van de Arbeid. Open Museumnacht, 16 november 2006

*Novembermaand: herfstwandeling in de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof

*Nieuwe publicatie: Inventaris van het archief van het ABVV


*Lijst onderzoeksthema's Amsab-ISG

* 'Eedje Anseele (1856-1938). Op- en neergang van een Gentse mythe'. Tentoonstelling in de Bank van de Arbeid

*'Land en gezicht in Vlaanderen 1960-2000'. Fototentoonstelling Walter De Mulder


INGEZONDEN
:

*UCSIA Colloquium en Avonddebat 'Socialisme, Religie en Morele Waarden',
dinsdag 28 november 2006, Hof van Liere, Stadscampus, Universiteit Antwerpen

*Debat 'De Politicus anno 2006' naar aanleiding van het boek 'Wie zetelt' van Stefaan Fiers en Herwig Reynaert, uitgegeven door LannooCampus,
zondag 12 november 2006, Boekenbeurs, zaal Themis om 15 uurFilmavond in de Bank van de Arbeid

Ter gelegenheid van de Open Museumnacht en naar aanleiding van de tentoonstelling 'Eedje Anseele. Op- en neergang van een Gentse mythe', organiseert Amsab-ISG een filmavond in de Bank van de Arbeid.

Donderdag 16 november 20 u.
Voormalige Bank van de Arbeid
Volderstraat 1 Gent

Inkom gratis


Programma


1. 'Armoede bij bejaarden'

'Armoede bij bejaarden' is het eerste deel van de film 'Het socialistisch geloof', een stille film uit 1926 (de oudste film in de Amsab-collectie). De film bestaat uit drie afzonderlijke delen, waarvan we er twee presenteren. Hij is gemaakt vlak nadat de Belgische Werkliedenpartij (BWP) grote electorale successen behaalde en een belangrijk deel van haar programma kon realiseren, waaronder het invoeren van een pensioenstelsel, het afschaffen van het lotelingensysteem, het invoeren van het algemeen stemrecht, de achturige werkdag enz.
De film blikt terug op de tijd vóór de socialisten, in dit geval op de ellendige levensomstandigheden van bejaarden voor het pensioen werd ingevoerd. Het scenario is van de Luikse auteur en volksvertegenwoordiger Lekeu, de vertolking gebeurt door de toneelgroep Merlan-Jolet, eveneens uit Luik. De film werd op nationale schaal verspreid. De kopieën die op Amsab bewaard worden zijn afkomstig uit Menen.

Duur: 9 min.


2. 'De loting'

'De loting' is het tweede deel van 'Het socialistisch geloof'. Hij gaat over het tot 1909 geldende systeem waarbij door loting bepaald werd wie naar het leger moest en wie niet. De film hekelt vooral het feit dat wie ‘erin geloot’ was zich - tegen betaling - kon laten vervangen door iemand anders. De facto kwam dit erop neer dat jongelui uit de gegoede klassen zo goed als nooit hun legerdienst (in die tijd vier jaar) deden. Ze vonden altijd wel een arme drommel die bereid was voor een pak geld in hun plaats te gaan.
Beide films zijn bijzonder interessante tijdsdocumenten. Niet zozeer wegens de (dramatische) historische inhoud, maar vooral wegens de ontroerende, naïeve manier waarop alles in scène is gezet en in beeld gebracht.

Duur: 9 min.


3. 'Dagblad Vooruit'

'Dagblad Vooruit' is een publiciteitsfilm uit 1934 voor de gelijknamige krant (voorloper van De Morgen). In 1934 bestond Vooruit 50 jaar en was de krant in volle bloei. De redactie en de drukkerij waren zopas ondergebracht in de nieuwe lokalen Het Licht (het huidige Backstage). De moderne glazen gevel, ontworpen door Fernand en Maxime Brunfaut, werd een ‘lichtende baken’ in het Gentse stadsbeeld. Het scenario van de film is van Gust Van Hecke en zijn invloed op de film is overduidelijk. Van Hecke was sinds 1931 cultuurredacteur bij Vooruit en had reeds een zeer gevarieerde carrière in de kunst achter de rug. Hij was galerijhouder en uitgever van verschillende tijdschriften, waaronder Sélection en Variétés. Hij was vooral ook de grote promotor van de Vlaamse expressionisten (Constant Permeke, Gust en Leon De Smet, Frits Van den Berghe) en de Belgische surrealisten.
Zijn modernistische visie op kunst weerspiegelt zich in de film. Voor de opnamen deed hij een beroep op de Nederlandse groep Visie, die zichtbaar beïnvloed was door Joris Ivens.
De originele camerastandpunten, de montage en het ritme maken van deze publiciteitsfilm een cinematografisch pareltje dat zijn tijd ver vooruit was.

Duur: 25 min.


4. 'Met de ouderlingen naar Klemskerke'

Afgaand op de titel lijkt 'Met de ouderlingen naar Klemskerke' maar een saaie bedoening. Toch vinden we deze film uit 1954 een van de juweeltjes uit onze collectie. Het gaat niet bepaald over een grote historische gebeurtenis, al was een uitstap met 1750 gepensioneerden naar zee allesbehalve alledaags. Alleen al de stoet autobussen, voorafgegaan door een propagandawagen - luidsprekers op het dak - met de piepjonge Gilbert Temmernan aan het stuur, is indrukwekkend. Het is echter niet de gebeurtenis op zich die deze film interessant maakt, het bijzondere schuilt in de kleine dingen, bekeken vanuit onze tijd: het genieten van een ijsje, enkele oudjes die de schommel uit hun kinderjaren terug ontdekken, enkele durvers die - de rokken hoog - pootjebaden in zee, het onvermijdelijke variétéprogramma in de namiddag, de koffie en de koeken... een ontroerend stukje dagelijks leven uit de jaren vijftig dat alleen door dit soort films terug kan bovengehaald worden. Wie opfleurt bij het zien van de ‘Vlaamse filmkens’ in Man bijt hond mag dit niet missen!

Duur: 15 min.


Elke film wordt zeer kort ingeleid, de stille films worden live muzikaal begeleid door de onvolprezen Hans Mortelmans en groep.< terug naar inhoud

Herfstwandeling in een stenen archief

Een begraafplaats draagt in stilte heel wat, soms vergeten, geschiedenis met zich mee. Als stenen archief herinnert het ons aan onze wortels. Op het Schoonselhof is de sociale en politieke geschiedenis van Antwerpen opvallend aanwezig: de obelisk ter ere van de slachtoffers van het algemeen stemrecht, het monument voor de doden bij de ontploffing van Corvilain, het graf van Pot & Grijp die door fascisten vermoord werden, maar ook het graf van Camille Huysmans, Lode Zielens, Joris Minne enz.
Amsab-ISG organiseert een wandeling langs deze graven van rode en progressieve personaliteiten onder begeleiding van ervaren gidsen. Groepen (max. 20 personen) kunnen inschrijven op deze wandeling voor 80 €.

Contactpersoon: Martine Vermandere, tel. 03/239.42.87, martine.vermandere@amsab.be

Foto's (Annemie Havermans)

 


< terug naar inhoudInventaris van het archief van het ABVVPaule Verbruggen i.s.m. Luc Peiren, Inventaris van het archief van het ABVV, Gent: Amsab-ISG, 2006, 338 p.

Meer info ...

Foto's van de voorstelling in het ABVV-gebouw, Brussel, 26-10-2006 (Sonny Plasschaert)


 

<terug naar inhoud

Eedje Anseele (1856-1938). Op- en neergang van een Gentse mythe.
Tentoonstelling
Precies 150 jaar geleden werd Edward Anseele geboren in de Lange Penitentenstraat in Gent.
Om deze verjaardag te herdenken loopt in de voormalige Bank van den Arbeid, Volderstraat 1 te Gent, van 18 november tot 29 december 2006 de tentoonstelling Eedje Anseele (1856-1938). Op- en neergang van een Gentse mythe. De tentoonstelling werpt een licht op de uiteenlopende emoties, de voor- en tegenstand die Anseele tijdens zijn lange loopbaan opriep. De stempel die hij op Gent gedrukt heeft is 150 jaar na zijn geboorte nog altijd niet uitgewist!

Bank van de Arbeid
Volderstraat 1
9000 Gent
vanaf 18/11/2006 t/m 29/12/2006

Meer info ...

 

<terug naar inhoud


'Land en Gezicht in Vlaanderen 1960-2000'
Fototentoonstelling Walter De Mulder


Van 23 oktober tot 20 december gaat in het Amsab-museum de fototentoonstelling 'Land en Gezicht in Vlaanderen 1960-2000' van Walter De Mulder door. In de zwart-witfoto’s speelt de mens een centrale rol. Op het eerste gezicht wordt een sfeerbeeld van het traditionele Vlaamse plattelandsleven gegeven, maar er is meer. Achter de foto’s gaan verhalen schuil …

Meer info ...
<terug naar inhoud
INGEZONDEN
:

UCSIA Colloquium en Avonddebat 'Socialisme, Religie en Morele Waarden',
dinsdag 28 november 2006, Hof van Liere (Stadscampus, Universiteit Antwerpen
)


UCSIA Colloquium en Avonddebat “'Socialisme, Religie en Morele Waarden'”, 28 november 2006, van 13u30 tot 18u en van 20u tot 22u, Universiteit Antwerpen (Stadscampus, Hof van Liere).

Het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen (UCSIA) en de Vereniging voor de Studie van het Werk van Hendrik de Man organiseren samen het colloquium en avonddebat met als onderwerp “Socialisme, Religie en Morele Waarden”.

Door aandacht te besteden aan zowel de dogma’s als de arbeidersculturen in de context van de Lage Landen, wil dit colloquium de draagwijdte van de historische en de hedendaagse discussie van de relatie tussen socialisme, religie en morele waarden onderzoeken.

Gastsprekers zijn Gareth Stedman Jones, Emile Perreau-Saussine, Bert Altena, Lode Hancké en Bart Tromp.

Inschrijving voor het colloquium is €12 (studenten €6) incl. documentatiemap en consumptie
Inschrijving voor het avonddebat is gratis
Deadline: maandag 20 november 2006

Mail: sara.mels@ua.ac.be
Tel: 03/220.45.99
www.ucsia.org<terug naar inhoud


Boekenbeurs, themadag 'Politici aan het woord'

 

Naar aanleiding van de publicatie van het boek Wie zetelt van Stefaan Fiers en Herwig Reynaert organiseert LannooCampus om 15u het debat De Politicus anno 2006


De auteurs, Stefaan Fiers en Herwig Reynaert, zoeken samen met VRT-anker Ivan Devadder en sp.a-partijvoorzitter Johan Vande Lanotte naar de politicus en de rol van de politiek anno 2006. Wie is hij of zij? Is de politiek nog steeds een mannenwereld of heeft de quotawetgeving het tij doen keren en kan de quotanorm binnenkort opgeheven worden? Wat is de rol van de media, hoe wordt er bepaald wie er aan bod komt? Welk spel wordt er gespeeld, hebben de voorbije gemeenteraadsverkiezingen al echt een stempel gedrukt op de federale verkiezingen van volgend jaar?

Wie nu mailt naar nieuwsbrief@amsab.be krijgt een gratis toegangskaart opgestuurd.

Zeventigste Boekenbeurs, Antwerp Expo, zondag 12 november, zaal Themis om 15 u.
http://www.boek.be


 


<terug naar inhoud


Voor meer info kan je altijd terecht op onze website
http://www.amsab.be

 

Vorige nieuwsbrieven:

1e jaargang, nr. 1, februari 2006

1e jaargang, nr. 2, maart 2006

1e jaargang, nr. 3, april 2006

1e jaargang, nr. 4, september 2006De Amsab-nieuwsbrief is een realisatie van Paule Verbruggen (algemene coördinatie), Sonny Plasschaert
(IT-distributie) en Mario Van Driessche (webdesign)
 
Deze e-mail wordt automatisch verstuurd, gelieve deze niet te beantwoorden; u kan ons echter wel
contacteren via nieuwsbrief@amsab.be
 
Een e-mailadres wordt automatisch verwijderd uit de mailinglist door een (leeg) bericht te sturen naar
lijst-unsubscribe@amsab.be